07.07.2008

Аналіз помилок. Сума страхового відшкодування за пошкоджений у ДТП автомобіль помилково потрапила до валових доходів

Стаття

Сума страхового відшкодування за пошкоджений у ДТП автомобіль помилково потрапила до валових доходів

 

Ситуація

У березні 2008 року вантажний автомобіль

Scania (2006 року випуску) було пошкоджено внаслідок ДТП. У тому ж місяці страхова компанія на підставі страхового акта виплатила підприємству страхове відшкодування в сумі 16000 грн. Підприємство, діючи за аналогією з бухгалтерським обліком, суму такого відшкодування врахувало у складі валових доходів, відобразивши її по рядку 01.6 декларації з податку на прибуток за I квартал 2008 року. Помилку виявили у червні 2008 року.

 

Порушення

Підприємство порушило

п.п. 8.4.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), з якого випливає: якщо страхова організація чи інша юридична або фізична особа, винна в заподіяній шкоді, компенсує платнику податку втрати, пов’язані з частковим зруйнуванням основних фондів, то платник у податковому періоді, на який припадає така компенсація, зменшує балансову вартість відповідної групи (2, 3, 4) основних фондів на суму компенсації.

 

Аналіз ситуації

Про те, що

в бухгалтерському обліку отримане страхове відшкодування визнається доходом підприємства, зазначено в п. 19 П(С)БО 15.

Водночас

у податковому обліку діють свої правила обліку сум страхового відшкодування за пошкоджені основні фонди. При отриманні від страхової компанії компенсації збитків, пов’язаних з руйнуванням (знищенням, розкраданням тощо) застрахованих основних фондів, підприємству слід керуватися окремим порядком, установленим пп. 8.4.8 і 8.4.9 Закону про податок на прибуток . Такого ж порядку обліку в ситуації, коли автомобіль, що використовується у власній господарській діяльності платника, було частково пошкоджено в ДТП, дотримується і ДПАУ в листі від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 85).

Автомобільний транспорт належить до основ них фондів групи 2 (

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток). Як випливає з п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток, у періоді пошкодження з не залежних від платника податку обставин основних фондів групи 2 балансова вартість цієї групи не змінюється.

Згідно з

п.п. 8.4.9, якщо страхова компанія компенсує втрати платника внаслідок зруйнування об’єкта основних фондів, то в тому періоді, на який припадає така компенсація, балансову вартість групи 2 основних фондів має бути зменшено на суму такої компенсації.

Отже, у цьому випадку

в періоді пошкодження автомобіля балансова вартість групи 2 основ них фондів не змінюється. А при отриманні від страхової організації компенсації збитків, пов’язаних з пошкодженням автомобіля внаслідок ДТП, підприємство в податковому періоді, на який припадає така компенсація, зменшує на цю суму балансову вартість групи 2 основ них фондів.

У нашому випадку підприємство, отримавши від страхової компанії страхове відшкодування, замість того, щоб зменшити на цю суму балансову вартість основних фондів групи 2, включило її до валових доходів.

У результаті допущеної помилки в I кварталі 2008 року було завищено валові доходи платника, а також балансову вартість групи 2 основних фондів на початок II кварталу 2008 року. Підприємству для виправлення цієї помилки потрібно:

по-перше

, зменшити валові доходи I кварталу 2008 року на суму отриманої компенсації (16000 грн.);

по-друге

, зменшити балансову вартість основ них фондів групи 2 (підгрупи з нормою амортизації 10 %, оскільки автомобіль новий — 2006 року випуску) на 16000 грн.

 

Виправлення помилки

Згідно з

п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, здійснюється двома способами:

— у декларації з податку на прибуток за наступний звітний період;

— через уточнюючий розрахунок (УР).

Виправляючи допущену помилку

в декларації з податку на прибуток за півріччя 2008 року, у рядку 02.2 потрібно відобразити суму завищення валових доходів, що мало місце в I кварталі 2008 року, зі знаком «-» (-16000 грн.). При цьому в графі 3 «Балансова вартість на початок розрахункового кварталу» таблиці 2 додатка К1/1 до такої декларації потрібно зазначити правильні суми (з урахуванням зменшення балансової вартості групи 2 на суми страхового відшкодування).

Виправляючи допущену помилку

в уточнюючому розрахунку до декларації за I квартал 2008 року, необхідно відобразити суму завищених валових доходів по рядку 1 зі знаком «мінус» (-16000 грн.), зазначити код рядка декларації, в якій було допущено помилку (01.6). Після подання уточнюючого розрахунку, заповнюючи поточну піврічну декларацію за 2008 рік, у рядку 01.6 слід показати дохід за півтора року з урахуванням виправлених показників, тобто начебто завищення доходів зовсім не було. При цьому показник ряд ка 15 декларації варто сформувати з урахуванням поданого УР, тобто показник рядка 14 за перший квартал має бути зменшено на показник рядка 7 уточнюючого розрахунку.

У графі

3 «Балансова вартість на початок розрахункового кварталу» таблиці 2 додатка К1/1 до декларації за півріччя потрібно зазначити правильні суми (з урахуванням зменшення балансової вартості групи 2 на суми страхового відшкодування).

Оскільки допущена помилка не спричинила виникнення недоплати з податку на прибуток, 5 % самоштраф при виправленні нараховувати не потрібно.

Матеріал підготувала економіст-аналітик
 Видавничого будинку «Фактор» Наталія Дзюба