28.07.2008

Щодо сплати внесків з сум винагород за надані послуги згідно з договорами цивільно правового характеру

Лист від 13.05.2008 р. № 8157/03-20

Щодо сплати внесків з сум винагород за надані послуги згідно з договорами цивільно правового характеру

 

Лист Пенсійного фонду України від 13.05.2008 р. № 8157/03-20

(витяг)

 

<...>

Відповідно до статті 11 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об'єднаннях громадян, у фізичних осіб— суб'єктів підприємницької діяльності та інших осіб на умовах трудового договору (контракту), або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, тобто є застрахованими особами.

Роботодавці є страхувальниками для вищезазначених застрахованих осіб і відповідно — платниками страхових внесків до Пенсійного фонду.

Водночас відповідно до статті 19 Закону винагороди фізичним особам за надання послуг за угодами цивільно-правового характеру визначені об'єктом для нарахування страхових внесків.

Отже,

нарахування страхових внесків на суми винагород за надання послуг не суперечить нормам чинного законодавства.

У разі здійснення нарахувань

на зазначені виплати суми винагород враховуються в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб відповідно до Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.08.2004 р. за № 1000/9599.

Ненарахування

страхових внесків на суми винагород за надання послуг за договорами цивільно-правового характеру не тягне за собою відповідальності, встановленої пунктами 3 та 4 частини 9 статті 106 Закону.

Заступник голови правління В. Никитенко



коментар редакції

За ненарахування страхових внесків на суми винагород за надані послуги за договорами підряду штраф не накладається

Проблема у вирішенні питання щодо нарахування або ненарахування страхових внесків до Пенсійного фонду на суми винагород за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру полягає в суперечності між нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Так, згідно з п. 1 ст. 19 Закону № 1058 роботодавці нараховують внески до Пенсійного фонду на суми винагород за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру, що обкладаються податком з доходів. У свою чергу, у п. 1 ст. 11 Закону № 1058 як застрахованих осіб зазначено тільки осіб, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру. Крім того, у ст. 14 Закону № 1058 для таких осіб не зазначено і страхувальника.

У результаті виходить, що фізичні особи, які надають послуги за договорами цивільно-правового характеру, застрахованими особами не є.

Отже, на суму винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру внески до Пенсійного фонду не нараховуються і з неї не утримуються.

Зауважимо, що те ж саме ПФУ вже зазначав у своєму листі від 09.11.2006 р. № 14663/03-30 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 9). У листі, що коментується, ПФУ додає, що

за ненарахування страхових внесків на суми винагород за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру штрафні санкції не накладаються.

Разом з тим закономірно постає запитання: як бути з тими страхувальниками та застрахованими особами, які все ж таки сплачували внески до ПФУ із суми винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру? Тим більше, якщо такі виплати вже відображено в системі персоніфікованого обліку.

ПФУ у своєму листі від 21.02.2007 р. № 2790/03-20, так само, як і в листі, що коментується, зазначив, що таким страхувальникам нічого виправляти не слід. При цьому дані про суми винагороди за надані послуги за договорами цивільно-правового характеру, потрапивши до системи персоніфікованого обліку, позитивно вплинуть на розрахунок пенсії фізичної особи.

Тетяна Онищенко