02.06.2008

Думка фахівців офіційних органів. Бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер доцільно застосовувати до їх остаточного використання

Стаття

Бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер доцільно застосовувати до їх остаточного використання

 

Нещодавні зміни до Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16 травня 1996 року № 99 (далі — Інструкція № 99), що унесені наказом Міністерства фінансів України від 5 травня 2008 року № 647 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 травня 2008 року за № 445/15136), викликали запитання у суб’єктів господарювання, зокрема, щодо порядку використання бланків довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 старого зразку. За роз’ясненнями ми звернулися до Пархоменка Валерія Миколайовича, заслуженого економіста України, начальника управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, кандидата економічних наук, доцента.

 

Відповідно до нової редакції пункту 3 Інструкції № 99, що набуває чинності з 1 червня 2008 року, нумерація виданих протягом року довіреностей є наскрізною. Чи можна після зазначеної дати використовувати придбані бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 старого зразка, які мають типографську нумерацію, і якщо так, то як забезпечити додержання вимог Інструкції № 99 щодо їх наскрізної нумерації протягом року?

 

Так, суб’єктам господарювання з огляду на те, що оформлення довіреностей неминуче пов’язано з використанням ресурсів,

доцільно продовжувати застосовувати бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер до їх остаточного використання. Адже придбання бланків довіреностей без поліграфічно зазначених даних про серію та номер (якщо вони вже будуть у продажу) або оформлення довіреностей на папері форматом А4 (або А5) з використанням засобів друку також пов’язано з використанням ресурсів.

При цьому для додержання вимог Інструкції № 99 щодо їх наскрізної нумерації протягом року суб’єкт господарювання має

починаючи з 1 червня 2008 року після типографського номера бланку через дріб зазначати наскрізний номер виданої довіреності (починаючи з «/1»), що повинен відповідати запису в Журналі реєстрації довіреностей.

Суб’єкти господарювання, які застосовують бланки довіреностей на одержання цінностей відповідно типової форми № М-2, що роздруковані самостійно на незахищеному папері, мають з 1 червня 2008 року розпочати їх нумерацію з «№ 1», що повинен відповідати запису в Журналі реєстрації довіреностей.

Списання бланків довіреностей, використаних, повернутих, виданих до 1 червня 2008 року, оформлюється Актом списання бланків довіреностей (типова форма № М-2а) та відображається (у травні поточного року) за їх первісною вартістю за кредитом субрахунку 209 «Інші матеріали» і дебетом рахунка 92 «Адміністративні витрати» з одночасним зменшенням на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку» вартості, за якою бланки довіреностей при придбанні було зараховано на позабалансовий рахунок.

Залишок на 1 червня поточного року бланків довіреностей, порядок суворого обліку яких скасовано, за актом довільної форми із зазначенням їх ідентифікаційних даних та кількості списується (у червні поточного року) за їх первісною вартістю з субрахунку 209 у кореспонденції з дебетом рахунка 92 з одночасним списанням з позабалансового рахунка 08 вартості, за якою бланки довіреностей при придбанні було зараховано на позабалансовий рахунок.