19.06.2008

Відшкодування аптекам витрат безоплатного відпуску медикаментів здійснюється на підставі реєстру пільгових рецептів

Лист від 25.02.2008 р. № 3.4-04/654-3021

Відшкодування аптекам витрат безоплатного відпуску медикаментів здійснюється на підставі реєстру пільгових рецептів

 

Лист Державного казначейства України від 25.02.2008 р. № 3.4-04/654-3021

 

Державне казначейство України розглянуло лист <...> і повідомляє наступне.

Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами (постанова Кабінету Міністрів України «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» від 17.08.98 р. № 1303, далі — постанова).

Відповідно до наказу Державного казначейства України «Про затвердження Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету» від 04.11.2004 р. (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330), за кодом економічної класифікації видатків

1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» здійснюються витрати на придбання ліків (у тому числі витрати на оплату ліків за пільговими рецептами у випадках, передбачених чинним законодавством, якщо ці видатки здійснює медичний заклад).

Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок загальних асигнувань, що передбачаються відповідними бюджетами на охорону здоров’я (пункт 3 зазначеної вище постанови).

Оскільки

лікувальний заклад є бюджетною установою і закупівлю медикаментів здійснює за бюджетні кошти за КЕКВ 1132, незалежно від того, куди ці ліки потім направляються: чи на потреби лікарні, чи на відпуск за пільговими рецептами, такі закупівлі відносяться до державних закупівель та здійснюються відповідно до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти»*.

* Починаючи з 2 квітня 2008 року при здійсненні тендерних закупівель керуються Тимчасовим положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30). —

Прим. ред.

У разі, якщо відпуск медикаментів на безоплатній основі за пільговими рецептами проводиться

госпрозрахунковими підприємствами — аптеками, відшкодування витрат цим закладам здійснюється на підставі поданого реєстру пільгових рецептів. Відшкодування передбачає компенсацію уже понесених витрат, а не придбання медикаментів, у такому випадку норми Закону не застосовуються.

Заступник голови С. Ласіков