23.06.2008

Думка фахівців офіційних органів. Винагорода за підсумками роботи за рік у розрахунку відпускні

Стаття

Винагорода за підсумками роботи за рік у розрахунку відпускні

 

Працівнику, якого прийнято на роботу 23 червня 2007 року, у січні 2008 року нараховано винагороду за підсумками роботи за 2007 рік у розмірі 1500 грн. З 5 травня 2008 року працівнику надається щорічна відпустка.

Як ураховується у наведеному випадку одноразова винагорода при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки?

 

Відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок), одноразова винагорода за підсумками роботи за рік враховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження шляхом додавання до кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Пунктом 2 Порядку визначено, що у випадку, коли працівник пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, розрахунковим періодом для оплати часу щорічних відпусток буде фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

У цьому випадку винагорода за підсумками роботи за рік при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток не буде враховуватись всією сумою, а враховуватиметься в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

У нашому випадку розрахунковим періодом буде липень 2007 року — квітень 2008 року.

У січні 2008 року була виплачена винагорода за підсумками роботи за 2007 рік в сумі 1500 грн.

Сума винагороди за підсумками роботи за 2007 рік, яка має враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, яка надається у травні п. р. становитиме:

1500 грн. : 12 х 10 = 1250 грн.

 

Н. Синько,начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України