06.03.2008

Пошта редакції. Самоштраф сплачено після подання уточнюючого розрахунку

Відповідь на запитання

Самоштраф сплачено після подання уточнюючого розрахунку

 

У лютому 2008 року підприємство виявило помилку, допущену в декларації з податку на прибуток за 3 квартали 2007 року, яка спричинила заниження податкового зобов’язання. З метою її виправлення бухгалтер 22 лютого подав до місцевої ДПІ уточнюючий розрахунок, заздалегідь сплативши суму недоплати. Штраф у розмірі 5 % від суми недоплати перераховано до бюджету тільки 29 лютого 2008 року. Чим це може загрожувати підприємству?

(м. Суми)

 

Як відомо, виправити самостійно виявлену помилку, допущену в декларації з податку на прибуток, можна шляхом подання уточнюючого розрахунку. Відповідно до

абзацу «а» п. 17.2 Закону № 2181 при виборі цього способу суму недоплати та штраф у розмірі 5 % від суми недоплати необхідно сплатити до подання такого уточнюючого розрахунку (УР).

Згідно з

п. 1.2 Закону № 2181 зобов’язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та в строки, установлені цим законом чи іншими законами України, називається податковим зобов’язанням. У зв’язку з цим сума недоплати і штраф, що нараховуються платником податку на підставі норм п. 17.2 Закону № 2181, є складовими податкового зобов’язання.

А отже, несплата самоштрафу в установлені строки вважатиметься

податковим боргом і погашатиметься з нарахуванням пені та штрафних санкцій у порядку, установленому ст. 16 і 17 Закону № 2181. Саме такий висновок міститься в листі ДПАУ від 15.01.2004 р. № 560/7/11-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 48.

Формально в податківців були підстави не визнати виправлення помилки, оскільки процедуру самовиправлення, закріплену в

п. 17.2 Закону № 2181, порушено. Проте головне податкове відомство пішло іншим шляхом: помилка вважатиметься виправленою, однак до підприємства буде застосовано штрафні санкції згідно з п.п. 17.1.7 Закону № 2181. Нагадаємо: відповідно до норм зазначеного підпункту в разі, коли платник податків не сплачує погоджену суму податкового зобов’язання протягом граничних строків, установлених Законом № 2181, такий платник податків зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу при простроченні до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати погодженої суми податкового зобов’язання*.

* У цьому випадку граничним строком сплати погодженої суми податкового зобов’язання є день подання УР (22 лютого 2008 року). Суму податкового боргу сплачено на сьомий календарний день після граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Щодо пені, то відповідно до

п.п. 16.4.1 Закону № 2181 вона нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій) з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення такого податкового боргу або на день його погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є найбільшою, за кожний календарний день прострочення його сплати. При самостійному нарахуванні суми податкового зобов’язання пеня починає обчислюватися з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (у цьому випадку з 03.03.2008 р.).

Зверніть увагу: у ситуації, яку розглянуто на сторінках журналу «Вісник податкової служби України», 2007, № 16, коли платник податків виправляє помилку в поточній декларації без збільшення податкового зобов’язання на суму штрафу в розмірі 5 % від суми недоплати (тобто

самоштраф узагалі не відображено в декларації), умови, передбачені п. 17.2 Закону № 2181, не буде виконано, а отже, помилка так і залишиться невиправленою.

У цьому випадку до платника податків застосовується штрафна санкція, передбачена

п.п. 17.1.3 Закону № 2181. Розмір штрафної санкції становить 10 % від суми недоплати (заниження податкового зобов’язання) за кожний з податкових періодів, установлених для такого податку, починаючи з податкового періоду, на який припадає така недоплата, і закінчуючи податковим періодом, на який припадає отримання таким платником податків податкового повідомлення від контролюючого органу, але не більше 50 % від такої суми і не менше 10 нмдг сукупно за весь строк недоплати, незалежно від кількості минулих податкових періодів.

Марина Ковенко, економіст-аналітик