06.03.2008

Пошта редакції. Виправляємо протилежні помилки одного періоду: з якої суми сплачувати 5 % штраф?

Відповідь на запитання

Виправляємо протилежні помилки одного періоду: з якої суми сплачувати 5 % штраф?

 

У тому самому періоді помилково одночасно було завищено валові доходи та валові витрати. Чи можна, виправляючи помилку в поточній декларації, нарахувати та сплатити згорнутий штраф?

(м. Херсон)

 

Так

, можна (сплатити такий штраф, звичайно, доведеться за умови, що протилежні помилки того самого періоду при згортанні спричинили недоплату податку до бюджету). А тепер пояснимо.

Насамперед варто нагадати:

необхідність нарахування та сплати 5 % штрафу виникає у платника податку при виправленні помилок, пов’язаних із заниженням податкових зобов’язань. Причому для нарахування 5 % штрафу в цьому випадку важливо, щоб допущена помилка спричинила саме недоплату податку до бюджету. Адже власне від такої недоплати і розраховуються «штрафні» 5 % (п. 17.2 Закону № 2181).

Для порівняння зазначимо: якщо виправляються помилки, які не спричинили недоплату, то необхідності в нарахуванні та сплаті 5 % штрафу у платника податку не виникає. Як приклад ненарахування 5 % самоштрафу можна навести ситуацію, коли помилка виявляється в періоді, в якому платником податку задекларовано збитки. І якщо, припустимо, і після виправлення помилки об’єкт оподаткування «помилкового» періоду, як і раніше, залишається від’ємним, тобто помилка не призвела до недоплати податку до бюджету, то 5 % штраф при цьому сплачувати не потрібно.

Як бачимо, для нарахування 5 % штрафної санкції ключове значення має

факт недоплати податку в «помилковому» періоді. Отже, якщо в тому самому періоді помилково було одночасно завищено валові доходи та валові витрати, то платнику податку насамперед слід з’ясувати, чи призвели такі помилки до недоплати (а це можливо, наприклад, у ситуації, коли валові витрати помилково завищено на суму більшу, ніж валові доходи), і якщо «так», то від суми недоплати потрібно нарахувати 5 % штраф. При цьому в поточній декларації виправлення помилки відобразиться так: суми помилкового завищення валових доходів і валових витрат платник податків покаже зі знаком «-» (мінус) відповідно в рядках 02.2 і 05.2, а суму 5 % штрафу (розрахованого від суми недоплати) — у рядку 22. Зауважимо: згортати при цьому завищення самих валових доходів і валових витрат та відображати підсумкову суму в рядках 02.2 або 05.2 декларації не можна.

Наприклад, платником податку самостійно виявлено помилку, допущену в декларації за 2007 рік: одночасно завищено валові доходи на 30000 грн. і валові витрати на 50000 грн., що спричинило недоплату податку до бюджету в сумі 5000 грн. [(30000 грн. - 50000 грн.) х 25 %]. Отже, виправляючи помилку в поточній декларації за І квартал 2008 року, платник податку має заповнити її рядки так:

— рядок 02.2: «-30000 грн.»;

— рядок 05.2: «-50000 грн.»;

— рядок 22 (сума 5 % штрафу від недоплати, що виникла): «250 грн.» (5000 грн. х 5 %).

Якщо ж уявити собі іншу ситуацію, коли в «помилковому» періоді одночасно валові доходи завищено на величину більшу, ніж валові витрати, то нескладно побачити, що така помилка спричинила

переплату податку до бюджету. Отже, виправляючи її в поточній декларації, платник податку відповідно має заповнити рядки 02.2 і 05.2, а от у рядку 22 при цьому поставити прокреслення.

Разом з тим для повноти картини на продовження розмови про помилки варто звернути увагу на

додаток 2 до Методрекомендацій № 766 та запропонований ним порядок розрахунку значення «штрафного» рядка 22 декларації, з яким ми, на жаль, не можемо погодитися.

По-перше, відразу вкажемо на некоректність самих запропонованих податківцями формул розрахунку, адже в них 5 % штраф пропонується розраховувати не від суми недоплати, а власне від суми заниження валових доходів (або завищення валових витрат), що, звичайно ж, неправильно.

По-друге, податківці (випустивши з уваги можливу ситуацію з виправленням декількох помилок того самого періоду і не пропонуючи для цього випадку окремої формули розрахунку штрафу), схоже, вважають, що виправлення помилки (при заповненому зі знаком «+» рядку 02.2 або зі знаком «-» рядку 05.2 декларації) завжди спричиняє нарахування 5 % штрафу. Проте це не так. Зокрема, як видно з розглянутих вище ситуацій, можливі випадки, коли при виправленні декількох помилок того самого періоду та одночасному заповненні в декларації рядків 02.2 і 05.2 необхідності в нарахуванні штрафу (через відсутність факту недоплати) взагалі може не виникнути або він розраховуватиметься від суми недоплати, визначеної після згортання помилок того самого періоду.

Ну а наприкінці варто звернути увагу ще на одну ситуацію. Як відомо, у поточній декларації може бути виправлено помилки, допущені як в одному, так і в

декількох попередніх періодах. При цьому самі помилки можуть бути як зі знаком «+», так і зі знаком «-» і призводити як до переплати, так і до недоплати. У такому разі сплатити згорнутий 5 % штраф не вийде. Отже, сума 5 % штрафу в цьому випадку повинна розраховуватися від величини недоплати кожного з «помилкових» періодів (якщо, звичайно, такі недоплати внаслідок допущених помилок у «помилкових» періодах мали місце). Наприклад, платником податку виявлено помилки, допущені при складанні декларацій з податку на прибуток за І квартал (помилково занижено валові доходи на 10000 грн., що спричинило недоплату податку до бюджету в сумі 2500 грн.) та за півріччя 2007 року (помилково занижено валові витрати на 8000 грн., що спричинило переплату податку в сумі 2000 грн.). Платник податку, який вирішив виправити їх при складанні поточної декларації за І квартал 2008 року, заповнить її рядки так:

— рядок 02.2: «+10000 грн.»;

— рядок 05.2: «+8000 грн.»;

— рядок 22 (сума 5 % штрафу від недоплати, що виникла за І квартал 2007 року): «125 грн.» (2500 грн. х 5 %).

Як бачимо, хоча в результаті виправлення помилок різних періодів у поточній декларації платник податку у складі поточного податкового зобов’язання доплатить згорнуту суму — 500 грн. [(10000 грн. - 8000 грн.) х 25 %], суму 5 % при цьому буде розраховано ним виходячи із суми

недоплати, що виникла в результаті помилкового заниження податкових зобов’язань І кварталу 2007 року (2500 грн. х 5 % = 125 грн.).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик