06.03.2008

Пошта редакції. Перейшовши на спрощену систему оподаткування, забудьте про колишні помилки

Відповідь на запитання

Перейшовши на спрощену систему оподаткування, забудьте про колишні помилки

 

Підприємство з 1 жовтня 2007 року перейшло на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Проте в лютому 2008 року було виявлено помилки, допущені при заповненні декларації з податку на прибуток за півріччя 2007 року. Чи може підприємство виправити помилку, допущену в той час, коли воно перебувало на загальній системі оподаткування?

(м. Чернігів)

 

Порядок виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, описано в

п. 5.1 Закону № 2181. Згідно з нормами цього підпункту, якщо платник податку самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податку має право подати уточнюючий розрахунок.

Платник має право не подавати такий розрахунок, якщо уточнені показники зазначено ним у складі

податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого було самостійно виявлено помилки. Як випливає з п. 16.4 Закону про податок на прибуток, декларація з податку на прибуток за звітний період подається платником податку до податкового органу в строки, установлені законодавством.

Отже, і уточнюючий розрахунок, і декларацію з податку на прибуток може бути подано до податкових органів тільки

платником податку на прибуток.

Згідно з

п. 1 Указу № 727 юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких за рік середньооблікова чисельність працівників не перевищує 50 чоловік і обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн грн., можуть вибрати для себе спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

При переході на єдиний податок підприємство не сплачує податок на прибуток (

ст. 6 Указу № 727). У зв’язку з цим воно не може скористатися механізмом виправлення помилок, передбаченим п. 2.1 Порядку № 143. Принаймні таку думку висловили податківці в консультації, опублікованій у журналі «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2007, № 10, с. 14.

Незважаючи на те що після переходу на спрощену систему оподаткування можливість самостійно виправляти помилки, допущені в декларації з податку на прибуток, у підприємства відсутня, податківці мають повне право накладати штрафні санкції за такі помилки з урахуванням строку давності.

Марина Ковенко, економіст-аналітик