10.03.2008

Щодо звітного (податкового) періоду для набуття і підтвердження статусу платника ФСП

Лист від 04.03.2008 р. № 37-27-13/3138

Щодо звітного (податкового) періоду для набуття і підтвердження статусу платника ФСП

Лист Міністерства аграрної
політики України від 04.03.2008 р. № 37-27-13/3138

 

Міністерство аграрної політики розглянуло лист <...> щодо надання роз’яснень по визначенню звітного (податкового) періоду та повідомляє наступне.

На виконання абзацу четвертого статті 5 постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.1999 р. № 658 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2006 р. № 725) Міністерством аграрної політики за погодженням з Державною податковою адміністрацією розроблена та затверджена наказом від 22.11.2007 р. № 818 (зі змінами, внесеними наказом від 24.12.2007 р. № 938) нова форма Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства

за попередній звітний (податковий) рік (далі — Розрахунок).

За погодженням з Державною податковою адміністрацією визначено, що при складанні Розрахунку підприємства керуються даними аналітичного бухгалтерського обліку.

Відповідно до пункту 2 статті 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» перший звітний період новоствореного підприємтства

може бути менш як 12 місяців, але не більше як 15 місяців.

Отже, підприємство, що було створене

протягом звітного (податкового) періоду, а саме 2007 року, має право бути платником фіксованого сільськогосподарського податку у 2008 році, за умови виконання ним всіх інших вимог необхідних для набуття і підтвердження статусу платника цього податку.

Заступник міністра Б. Супіханов



коментар редакції

Платником ФСП сільгосппідприємство може стати ще до досягнення річного віку

Судячи з наданої Мінагрополітики відповіді, запитання стосувалося права застосування ФСП у поточному році сільгосппідприємствами «народження» 2007 року, вік яких обчислюється лише місяцями, а не роками. Причому більшою мірою тими сільгосппідприємствами, які утворені, так би мовити, первісно «з нуля» або шляхом поділу чи виділення.

Як відомо,

сільгосппідприємства, утворені шляхом злиття, приєднання або перетворення, згідно з пунктами 7 і 8 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою КМУ від 23.04.99 р. № 658 (далі — Положення № 658), можуть бути платниками ФСП уже в рік їх створення (перетворення). Щоправда, за умови дотримання ними так званого 75 % показника «сільськогосподарності», тобто якщо сума, отримана протягом останнього податкового періоду всіма підприємствами, що беруть участь в утворенні (перетворенні), від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки становить не менше 75 % загальної суми валового доходу.

Передумови запитання, на нашу думку, випливали з

буквального прочитання абзацу четвертого п. 5, щоправда, не постанови КМУ № 658 (як зазначено в листі, що коментується), а Положення № 658, яке встановлює порядок подання Розрахунку «сільськогосподарності» — зверніть увагу! — за попередній звітний (податковий) рік. Крім того, про обчислення цього 75 % показника за даними попереднього звітного (податкового) року зазначається і в абзаці першому ст. 2 Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV, який дає визначення платників ФСП.

Ми поділяємо висновки листа, що коментується:

— при складанні Розрахунку «сільськогосподарності» підприємства мають керуватися даними

бухгалтерського обліку;

— сільгосппідприємство, утворене

протягом звітного (податкового) періоду (2007 року), має право бути платником ФСП у 2008 році за умови дотримання ним усіх інших вимог, необхідних для набуття або підтвердження такого статусу платника. Інакше кажучи, Розрахунок «сільськогосподарності» можна подати за підсумками періодів року (місяців, кварталів), а не тільки за весь повний попередній рік.

Незважаючи на згадку в листі конкретних календарних років (2007 і 2008), його висновки

поширюються і на подальші роки. Наприклад, на право набуття статусу платника ФСП у 2009 році сільгосппідприємствами, утвореними протягом поточного 2008 року.

На нашу думку, ужитий у Законі про ФСП та в Положенні № 658 вислів «попередній звітний (податковий) рік» не зовсім вдалий. По-перше, він породжує неоднозначність тлумачення, у зв’язку з чим і з’явився лист, що коментується. А по-друге, у випадках переходу сільгосппідприємства на сплату ФСП із загальної системи оподаткування має місце визначення цього поняття, пов’язане з іншими часовими межами. На відміну від сільгосп-підприємств — платників ФСП, для яких звітний (податковий) рік збігається з календарним (бюджетним) роком, для сільгосппідприємств на загальній системі оподаткування згідно з абзацом другим п. 11.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) установлено річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного (бюджетного) року. Його закінчення припадає на останній день червня наступного календарного року.

Анатолій Бобро