05.05.2008

Пошта редакцї. Перерозподіл часток засновників у статутному фонді ТОВ

Відповідь на запитання

Перерозподіл часток засновників у статутному фонді ТОВ

 

У ТОВ два засновники — фізичні особи. Частка кожного у статутному фонді 90 і 10 %. У 2007 році засновники між собою вирішили змінити частки на 99 і 1 %. ТОВ часток не викупляло і не продавало. Чи повинне ТОВ відображати ці зміни в бухобліку і що це будуть за проводки?

(м. Харків)

 

Такі операції необхідно відобразити тільки

в аналітичному обліку за рахунком 40 «Статутний капітал» проводкою:

Дт 40 / Засновник А — Кт 40 / Засновник Б на суму, що відповідає перерозподіленій частці статутного фонду (у цьому випадку 9 % від розміру статутного фонду).

У податковому обліку

ця операція не відображається, оскільки договір купівлі-продажу частки у статутному фонді укладається між фізичними особами — засновниками і товариство до нього не має відношення.

Підприємство згідно зі

ст. 7 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII зобов’язане в п’ятиденний строк повідомити реєструючий орган про проведені зміни до установчих документів.

Для реєстрації цих змін державному реєстратору відповідно до

ч. 1 ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV необхідно подати:

— заповнену

реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

примірник оригінала або нотаріально посвідчену копію рішення про внесення змін до статутних документів;

оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію або документ, що підтверджує внесення плати за публікацію у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації оголошення про втрату оригіналів установчих документів;

два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

документ, що підтверджує сплату реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик