08.05.2008

Щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням договору оренди земельної ділянки

Лист від 03.03.2007 р. № 31-34000-20-10/4373

Оренда

 

Щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням договору оренди земельної ділянки

 

Лист Міністерства фінансів України від 03.03.2007 р. № 31-34000-20-10/4373

 

Міністерство фінансів України на запит щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням договору оренди земельної ділянки, повідомляє.

Відповідно до пункту 7 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318, та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291,

витрати підприємства, пов’язані з оформленням в установленому порядку договору оренди земельної ділянки, визнаються витратами звітного періоду з включенням до складу витрат операційної діяльності підприємства та відображаються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Витрати, пов’язані з оформленням договору оренди земельної ділянки, визнаються витратами періоду

Договори оренди землі, як відомо, складаються в письмовій формі, підлягають нотаріальному посвідченню та обов’язковій державній реєстрації. Таку норму встановлено ст. 290 ГКУ, у ч. 2 якої зазначено: «Оренда земельної ділянки без договору, укладеного в письмовій формі, посвідченого нотаріально та зареєстрованого в установленому законом порядку, не допускається». При цьому за нотаріальне посвідчення договорів сплачується державне мито та оплачуються послуги нотаріуса. Крім того, у процесі оформлення договору може бути понесено й інші витрати як з боку орендодавця, так і орендаря, зокрема, пов’язані із залученням осіб, які надають юридичні послуги.

Пункт 18 П(С)БО 14 чітко обумовлює, що

витрати орендодавця з укладення договору операційної оренди (юридичні послуги, комісійні винагороди) визнаються іншими операційними витратами (субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності») звітного періоду, в якому вони мали місце. А як бути, якщо подібні витрати понесено орендарем: капіталізувати їх з подальшим віднесенням до нематеріальних активів чи вважати витратами періоду?

У листі, що коментується, Мінфін однозначно зазначає, що витрати підприємства,

пов’язані з оформленням у встановленому порядку договору оренди земельної ділянки, визнаються витратами звітного періоду з включенням до складу витрат операційної діяльності підприємства і також відображаються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». Інакше кажучи, і орендодавець, і орендар мають право включити до складу інших операційних витрат витрати, пов’язані з оформленням договору оренди земельної ділянки.

Щодо витрат, проведених при

оформленні документів на землеустрій орендованої земельної ділянки, то ці витрати підлягають капіталізації з подальшим відображенням у складі нематеріальних активів (див. коментар до листа Мінфіну від 05.02.2008 р. № 31-34000-10-16/2862 на с. 42).