08.05.2008

Щодо відображення в бухгалтерському обліку забезпечення виплат відпусток

Лист від 24.05.2007 р. № 31-34000-10-10/10654

Забезпечення

 

Щодо відображення в бухгалтерському обліку забезпечення виплат відпусток

 

Лист Міністерства фінансів України від 24.05.2007 р. № 31-34000-10-10/10654

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення у бухгалтерському обліку забезпечення виплат відпусток повідомляє.

Відповідно до пункту 7 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 жовтня 2003 року № 601, виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов’язаннями через створення забезпечення у звітному періоді.

Пунктом 13 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 січня 2000 року № 20, визначено, що

забезпечення створюється для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат, у тому числі на виплату відпусток працівникам.

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, для узагальнення інформації про рух коштів, які за рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів і включення їх до витрат поточного періоду, призначено рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів». Облік руху та залишків коштів на оплату чергових відпусток працівникам ведеться на субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток».

Сума забезпечення визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотку, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. На цьому субрахунку також узагальнюється інформація про забезпечення обов’язкових відрахувань (зборів) від забезпечення виплат відпусток на збори на обов’язкове державне пенсійне страхування, на обов’язкове соціальне страхування, на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття тощо.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318, у бухгалтерському обліку витрати, пов’язані з оплатою відпусток та забезпечення виплат відпусток включаються до складу елемента «Витрати на оплату праці» з відображенням у складі витрат операційної діяльності

в залежності від фонду оплати праці якої групи працівників нараховуються, а саме: до витрат з капітальними інвестиціями, до витрат на виробництво, до загальновиробничих витрат, до адміністративних витрат, до витрат на збут, до інших операційних витрат підприємства тощо.

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Суми створених забезпечень визнаються витратами в розрізі тих самих видів операційних витрат,
 для відшкодування яких створюються забезпечення

На необхідність

створення забезпечення у звітному періоді на виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню (тобто тих виплат, право на отримання яких працівником може бути використано в майбутніх періодах), прямо вказано в п. 7 П(С)БО 26 та листі Мінфіну від 09.06.2006 р. № 31-34000-20-25/12321. Формування забезпечення для відшкодування витрат на виплату відпусток працівникам передбачено і п. 13 П(С)БО 11.
Проте методику створення такого забезпечення у профільному П(С)БО 11 не прописано.

Разом з тим опис механізму розрахунку величини забезпечення на виплату відпусток працівникам

містить Інструкція № 291 у наведеній до субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» характеристиці. Так, щомісячна сума такого забезпечення визначається як добуток фактично нарахованої працівникам заробітної плати та коефіцієнта, обчисленого відношенням річної планової суми на оплату відпусток до загального річного планового фонду оплати праці. Причому, майте на увазі, до розрахунку при створенні подібного забезпечення слід брати не тільки власне суми витрат на оплату праці, але й суми нарахувань до відповідних фондів соціального страхування, що на них припадають. Саме такий порядок розрахунку забезпечення на виплату відпусток працівникам пропонує застосовувати Мінфін у листі від 24.05.2007 р. № 31-34000-10-10/10654.

Водночас є альтернативний зазначеному метод, описаний в п. 11.10 Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Мінфіну від 11.09.94 р. № 69, де алгоритм розрахунку величини забезпечення (за термінологією Інструкції № 69 — резерву) ґрунтується на кількості днів не використаної працівниками підприємства щорічної відпустки та середньоденної оплати праці працівників. Щоправда, у цій Інструкції йдеться про порядок інвентаризації сум забезпечення на оплату відпусток, але ж не може забезпечення на оплату відпусток формуватися за одним алгоритмом, а інвентаризація його суми провадитися за іншим алгоритмом. У будь-якому разі в підприємства є вибір і воно має право самостійно встановити порядок розрахунку забезпечення розпорядчим документом про облікову політику.

Майте на увазі, що п. 13 П(С)БО 11 створення забезпечень (у тому числі на виплату відпусток працівникам) передбачено

для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат. Безумовно, у складі витрат операційної діяльності забезпечення на виплату відпусток підлягають відображенню залежно від їх функціонального призначення. Інакше кажучи, суми створених забезпечень визнаються витратами в розрізі тих самих видів операційних витрат, для відшкодування яких створюються забезпечення, а саме: витрат на виробництво (рахунок 23 «Виробництво»), загальновиробничих витрат (рахунок 91), адміністративних витрат (рахунок 92), витрат на збут (рахунок 93), інших операційних витрат (рахунок 94).

Проте в останньому абзаці листа від 24.05.2007 р. № 31-34000-10-10/10654 Мінфін пропонує формувати забезпечення виплат відпусток і відносити ще й «до витрат з капітальними інвестиціями». Дозволимо собі не погодитися з цією думкою, оскільки, по-перше, забезпечення на виплату відпускних працівникам, котрі виконують роботи, витрати на які підлягають капіталізації, жодним чином не є витратами операційної діяльності, а по-друге, п. 13 П(С)БО 11 прямо

застерігає, що суми створених забезпечень визнаються витратами, до яких витрати, що капіталізуються (які обліковуються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції»), не відносяться.

Кореспонденції рахунків з формування та використання забезпечення на виплату відпусток працівникам наведено в таблиці.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Створення забезпечення на виплату відпусток

1

Створено у звітному періоді забезпечення на виплату відпусток працівникам підприємства в розмірі місячної суми (у частині витрат на оплату праці)

814

471

23, 91, 92, 93, 94

814

2

Сформовано забезпечення в частині внесків до соціальних фондів

82

471

23, 91, 92, 93, 94

82

Використання забезпечення на виплату відпусток

1

Нараховано відпускні працівникам підприємства за рахунок створеного забезпечення

471

661

2

Проведено відрахування до соціальних фондів із суми нарахованих відпускних

471

65

3

Перераховано внески до соціальних фондів

65

311

4

Виплачено відпускні із каси підприємства

661

301