22.05.2008

Єдиний податок. Бартерна виручка в підприємця-єдиноподатника

Відповідь на запитання

Бартерна виручка в підприємця-єдиноподатника

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку здійснює бартерні операції. Чи враховуватиметься сума бартерної операції при визначенні порогу виручки — 500 тис. грн.?

(м. Миколаїв)

 

Заборони на негрошові розрахунки, які мають місце при бартері, для підприємців-єдиноподатників (на відміну від юридичних осіб, які працюють на єдиному податку) в

Указі № 727 не міститься. Це пов’язано з тим, що підприємці-єдиноподатники сплачують до бюджету фіксовану ставку єдиного податку.

Проте водночас підприємець повинен контролювати розмір своєї виручки, щоб не перевищити 500-тисячне обмеження, що стосується річного обсягу виручки.

Згідно зі

ст. 1 Указу № 727 під виручкою розуміється сума, фактично отримана підприємцем на розрахунковий рахунок або (та) до каси підприємства за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Бартерні операції за своєю природою

не є об’єктом формування єдиноподаткової виручки в підприємця, адже в результаті здійснення таких операцій отримання будь-яких сум на розрахунковий рахунок або до каси підприємства не передбачається.

Таким чином, сума бартеру (зазначена в договорі), не будучи виручкою,

не повинна відображатися у графі 6 Книги за ф. № 10 і при підрахунку 500-тисячного річного ліміту для визначення можливості використання спрощеної системи відповідно не повинна враховуватися.

Проте тут обов’язково слід взяти до уваги те, що працівники податкової служби дотримуються протилежної думки. Вони вважають: якщо підприємець — платник єдиного податку у своїх розрахунках використовує бартер, то сума такого бартеру є виручкою і відображається у графі 6 Книги за ф. № 10 (див.

лист ДПАУ від 13.11.2003 р. № 9335/6/17-0516, а також «Вісник податкової служби України», 2007, № 10, с. 55).

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик