22.05.2008

Єдиний податок. Фізособи-підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

Відповідь на запитання

Фізособи-підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

 

Чи необхідно фізичній особі — підприємцю, який працює на єдиному податку, подавати розрахунок податку з власників транспортних засобів, якщо основний вид діяльності підприємця — надання транспортних послуг?

(м. Кривий Ріг)

 

Відповідно до

ст. 1 Закону № 1963 платниками податку з власників транспортних засобів разом з юридичними особами, є і фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства), які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби.

Податок з власників транспортних засобів фізичними особами, у

тому числі і громадянами-підприємцями, сплачується перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому здійснюється технічний огляд. Про це прямо зазначено у другому абзаці ст. 5 Закону № 1963.

Причому, зверніть увагу: підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування — єдиноподатники, податок з власників транспортних засобів сплачують на загальних підставах. Від сплати цього податку

Указ № 727 їх не звільняє.

Вимоги щодо подання до податкового органу

річного Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів, а також Розрахунку за транспортні засоби, придбані протягом року, стосуються тільки юридичних осіб (абзац четвертий ст. 5 і абзац другий ст. 6 Закону № 1963).

Підприємець не є юрособою, відповідно як «річний» Розрахунок, так і Розрахунок за транспортні засоби, придбані протягом року,

подавати не потрібно. Такої ж думки дотримується і ДПАУ (див. лист від 10.03.2004 р. № 1781/6/17-2216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 12 та лист від 18.04.2006 р. № 4344/6/31-1019).

Своєрідний

контроль за сплатою податку фізособою-підприємцем відбувається перед проходженням техогляду автомобіля, що перебуває у власності фізичної особи, шляхом пред’явлення органам, які здійснюють технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжного доручення про сплату податку як за попередній, так і за поточний рік.

Інакше кажучи, фізична особа — підприємець сплачує транспортний податок як звичайні фізособи — громадяни (за тими самими ставками і в ті самі строки без подання Розрахунку).

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик