22.05.2008

ПП на загальній системі. Підприємець, який застосовує РРО, може відображати у Книзі за ф. № 10 суму валового доходу у «стислому» варіанті

Відповідь на запитання

Підприємець, який застосовує РРО, може відображати у Книзі за ф. № 10 суму валового доходу у «стислому» варіанті

 

Підприємець, який перебуває на загальній системі оподаткування, працює із застосуванням РРО. При заповненні Книги за ф. № 10 стикається з такою трудністю — дуже великі обсяги записів: 6 — 8 аркушів за день. Чи можна підприємцю робити запис про реалізацію товару у Книзі за ф. № 10 за день одним рядком, якщо він матиме щоденні комп’ютерні роздруківки за всіма асортиментами реалізації?

(м. Харків)

 

Основним документом, що роз’яснює порядок ведення фізособою-підприємцем обліку у Книзі за ф. № 10, є

лист ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886.

Зрозуміло, статус цього документа досить слабкий, адже це не нормативно-правовий акт, а всього лише документ рекомендаційного характеру.

У цьому

листі, зокрема, зазначається, що показники, які відображаються у графах 4, 5 і 6, заповнюються підприємцем на місці реалізації після кожного факту продажу. Наприкінці робочого дня підводяться підсумки всіх сум, отриманих за реалізований товар, і виводиться денна сума валового доходу.

У графах 4, 5, 6, про які згадується вище, саме і накопичується

інформація про реалізовані товари та виручку. Отже, якщо додержуватися логіки листа, то за кожним фактом реалізації товарів у Книзі за ф. № 10 підприємець має робити відповідні відмітки.

Проте слід пригадати, що обговорюваний

лист було опубліковано в ті часи, коли підприємцю без найманих працівників дозволялося не вести ТКК, а можна було вести тільки Книгу за ф. № 10, унаслідок чого вимоги до обліку у Книзі за ф. № 10 було дуже «підвищено». Зараз Книга за ф. № 10 нічого не дублює.

Усе це свідчить про те, що необхідність буквального дотримання процитованих приписів дуже сумнівна.

На наш погляд, підприємцю, який застосовує РРО, достатньо дотримуватися тільки вимог

листа щодо підведення в кінці робочого дня підсумків всіх сум, отриманих за реалізований товар, і виведення денної суми валового доходу. При цьому слід діяти так:

— облік операцій з продажу в комп’ютері ведеться (складається) у вигляді журналу за такою самою формою, що й Книга за ф. № 10;

— цей журнал щодня роздруковується;

— роздруківки нумеруються, підписуються підприємцем та підшиваються разом (зберігаються разом із Книгою за ф. № 10);

— щодня дані з роздрукованого журналу переносяться одним рядком загальним підсумком за день до Книги за ф. № 10.

Крім «роботи» з роздруківками, підприємець у Книзі за ф. № 10 повинен в одному рядку з підсумковою виручкою зазначати номер відповідного Z-звіту.

Якщо всі перелічені дії підприємцем виконуватимуться, претензій з боку перевіряючих (до стислого заповнення Книги за ф. № 10), на наш погляд, бути не повинно.

Хоча, звичайно, краще «заздалегідь постаратися переконати» податківців у тому, що такий порядок ведення обліку у Книзі за ф. № 10 нічому не суперечить.

Олеся Александрова, консультант