29.05.2008

Щодо оподаткування доходів громадян при внесенні нерухомого майна до статутного фонду підприємства

Лист від 13.02.2008 р. № 2251/

Щодо оподаткування доходів громадян при внесенні нерухомого майна до статутного фонду підприємства

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.02.2008 р. № 2251/Б/17-0714

(витяг)

 

<...> Оподаткування доходів, одержуваних громадянами, регулюється Законом України від 22 травня 2003 року № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон).

Згідно із пунктом 1.2 статті 1 Закону дохід визначено як сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду, як на території України, так і за її межами (п. 1.2 ст. 1 Закону).

Терміни, інші ніж визначені Законом, використовуються у значеннях, визначених законами з питань оподаткування або іншими законами, що не суперечать таким законам та цьому закону у частині визначення термінів (п. 1.21 ст. 1 Закону).

Згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон № 334) інвестиція це господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Господарські операції з включення основних фондів та нематеріальних активів до статутного фонду юридичної особи прирівнюються до придбання нею основних фондів (п.п. 8.4.11 п. 8.4 ст. 8 Закону № 334).

Згідно із статтею 12 Закону України «Про господарські товариства» товариство є власником майна, зокрема, переданого йому засновниками і учасниками у власність.

Згідно із ст. 715 та ст. 716 Цивільного кодексу України кожна зі сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж.

Інвестування фізичною особою до статутного фонду господарського товариства належного їй на праві власності нерухомого майна (в т. ч. земельної ділянки) є з її боку відчуженням такого майна

.

Оподаткування доходів, одержаних від продажу (обміну) нерухомого майна, регламентується ст. 11 Закону.

Підприємство, яке в обмін на внесене до його статутного фонду нерухоме майно надає фізичній особі корпоративні права, згідно із п. 1.15 ст. 1 Закону є податковим агентом щодо вартості такого майна

.*

* Як коментар див. відповідь на запитання, опубліковане на с. 30 сьогоднішнього номера. —

Прим. ред.

Заступник голови С. Лекарь