29.05.2008

Податок з доходів. Порядок обкладення зарплати іноземця податком з доходів фізичних осіб

Відповідь на запитання

Податок з доходів

 

Порядок обкладення зарплати іноземця податком з доходів фізичних осіб

 

На підприємстві на підставі отриманого дозволу на працевлаштування працює працівник-іноземець. Як обкладається його заробітна плата податком з доходів фізичних осіб?

(м. Київ)

 

Насамперед необхідно визначити, який статус відповідно до

Закону № 889 має іноземець. Для цілей Закону № 889 іноземець може бути або резидентом, або нерезидентом України.

Закон № 889

визначає нерезидента як фізичну особу, що не є резидентом України.

Іноземець, який прибув в Україну з метою працевлаштування, для цілей

Закону № 889 може визначити свій резидентський статус самостійно.

Такий висновок випливає з

листа ДПАУ від 18.02.2008 р. № 1367/6/17-0716. Згідно із зазначеним листом якщо фізична особа є громадянином України або в її паспорті стоїть імміграційна віза на в’їзд для постійного проживання та/або її зареєстровано в Україні суб’єктом підприємницької діяльності, то їй автоматично присвоюється статус резидента України для цілей Закону № 889. В інших випадках (а наш випадок саме такий) резидентський статус може бути підтверджено тільки довідкою з податкового органу. Для цього іноземець повинен подати до податкового органу за місцем свого перебування в Україні Заяву фізичної особи — іноземця про самостійне визначення резидентського статусу за формою згідно з наказом № 581. На підставі цієї заяви податковий орган видає на адресу конкретного роботодавця Повідомлення про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу.

Звертаємо вашу увагу: якщо іноземець прибув на територію України для працевлаштування, законодавством не встановлено безумовне зобов’язання щодо визнання ним резидентського статусу України. У такому випадку він може це зробити тільки самостійно, за бажанням.

Отже, якщо працівник-іноземець самостійно визначив свій резидентський статус, про що свідчить наявність у його роботодавця Повідомлення про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу, то він для цілей Закону № 889 вважається резидентом України. У цьому випадку його зарплата оподатковуватиметься за ставкою 15 % і він матиме право на отримання податкової соціальної пільги за виконання умов, установлених

п. 6.1 Закону № 889.

Якщо працівник-іноземець не визначив самостійно свій резидентський статус, то для цілей

Закону № 889 він вважається нерезидентом України.

Закономірно виникає запитання: за якою ставкою обкладатиметься податком з доходів зарплата працівника-нерезидента?

Згідно зі

ст. 7.3 Закону № 889 ставку податку становить подвійний розмір ставки, визначеної пунктом 7.1, від об’єкта оподаткування, нарахованого як виграш чи приз (крім державної лотереї у грошовому виразі) на користь резидентів або нерезидентів, та від будь-яких інших доходів, нарахованих на користь нерезидентів — фізичних осіб, за винятком доходів, визначених у п.п. 9.11.3 Закону № 889. Отже, визначення доходів, які підпадають під зазначений виняток, тобто оподатковуються не за ставкою 30 %, а все ж таки за ставкою 15 %, є дуже важливим.

У свою чергу, в абзаці першому

п.п. 9.11.3 Закону № 889 ідеться про доходи, зазначені в п.п. 9.11.1 Закону № 889. А п.п. 9.11.1 Закону № 889 визначає правила оподаткування отриманих нерезидентами доходів із джерелом їх походження з України, перелік яких зазначено в п. 1.3 Закону № 889. При цьому серед виплат, визначених у п. 1.3 Закону № 889, саме й зазначено дохід, нарахований нерезиденту як заробітна плата.

На цій підставі ДПАУ у своєму

Податковому роз’ясненні № 50, яке залишається чинним і сьогодні, указувала на те, що заробітна плата, яка нараховується нерезиденту, обкладається податком з доходів за ставкою 13 % (сьогодні за ставкою 15 %).

Разом з тим у своїх останніх листах, наприклад, у

листі від 01.10.2007 р. № 11925/5/17-0716 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 88) ДПАУ дещо змінила свою позицію щодо ставки обкладення податком з доходів нерезидентів. І хоча прямо в цьому листі не зазначається, що якщо іноземець-працівник самостійно не визначив свій резидентський статус, то його зарплата оподатковуватиметься за ставкою 30 %, з тексту листа можна зробити такий висновок.

Проте зазначене вище

Податкове роз’яснення № 50 на сьогодні не скасовано. А отже, згідно із Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III покарати податкового агента за те, що він утримував із зарплати нерезидента податок не за подвійною ставкою, податківці не можуть.

Висновок: незалежно від того, отримав працівник-іноземець статус резидента України для цілей

Закону № 889 чи ні, його зарплата повинна оподатковуватися за ставкою 15 %.

При цьому майте на увазі: порядок обкладення податком з доходів зарплати нерезидента дещо інший. Річ у тім, що згідно з

п.п. 6.4.3 Закону № 889 розрахунок розміру податкової соціальної пільги здійснюється з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку помирає чи визнається судом померлим, безвісно відсутнім або втрачає резидентський статус. З цього випливає, що права на податкову соціальну пільгу працівник-нерезидент не має.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик