29.05.2008

Єдиний податок. Сума коштів, отримана у зв’язку з продажем іноземної валюти, не обкладається єдиним податком

Відповідь на запитання

Єдиний податок

 

Сума коштів, отримана у зв’язку з продажем іноземної валюти, не обкладається єдиним податком

 

Підприємство, що є платником єдиного податку, отримало від нерезидента виручку в іноземній валюті за виконані роботи. Усю суму іноземної валюти, що надійшла, продано на МВРУ. Чи обкладаються єдиним податком доходи підприємства — суб’єкта малого підприємництва від продажу іноземної валюти?

(м. Чернівці)

 

Почнемо з того, що згідно зі

ст. 1 Указу № 727 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), які є об’єктом обкладення єдиним податком, вважаються суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси у зв’язку з продажем продукції (товарів, робіт, послуг).

У цьому випадку виручкою, яка є базою обкладення єдиним податком, є

кошти в іноземній валюті за виконані для нерезидента роботи, що надійшли на поточний рахунок підприємства в уповноваженому банку. Сума цих коштів перераховується в установленому порядку в національну валюту за курсом НБУ, що діяв на дату їх зарахування на поточний рахунок суб’єкта малого підприємництва. На це звертають увагу представники ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 11.

Кошти ж, отримані

у зв’язку з продажем іноземної валюти, у контексті Указу № 727 не є ні виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), ні позареалізаційними доходами, ні виручкою від іншої реалізації.

Отже,

ці суми не включаються до бази обкладення єдиним податком та не відображаються в Книзі обліку доходів та витрат суб’єкта малого підприємництва, що випливає з Порядку № 477.

Наталя Білова, економіст-аналітик