03.11.2008

Думка фахівців офіційних органів. Заповнення сільськогосподарським підприємством Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту

Стаття

Заповнення сільськогосподарським підприємством Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту

 

Сільськогосподарське підприємство в черв ні при купівлі товарів у одного постачальника одержувало як податкові накладні, так і касові чеки з податковим номером цього постачальника. На підставі цих документів підприємство сформувало податковий кредит з ПДВ. Як необхідно заповнювати додаток до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» щодо такого контрагента: одним рядком чи окремо?

 

Відповідно до п. 4.2 Порядку № 166 підприємство — платник ПДВ подає разом з податковою декларацією з ПДВ додаток 5 (чи додаток 2 до скороченої декларації), в якому розшифровуються податковий кредит і податкові зобов’язання підприємства в розрізі контрагентів.

При цьому суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів (послуг), відображаються в розділі другому «Податковій кредит» цього додатка окремим рядком за кожним постачальником. Підставою є податкові накладні чи інші документи, які дають право на включення сум ПДВ до податкового кредиту. До них належать також касові чеки на суму:

до 200 грн. на день (без урахування ПДВ), якщо податковий номер постачальника не зазначено;

до 10000 грн. на день, якщо зазначено податковий номер постачальника.

Ураховуючи, що сільськогосподарське підприємство одержувало касові чеки з податковим номером постачальника, сума загального обсягу поставки від одного контрагента, здійсненої як за безготівковий, так і за готівковий розрахунок за звітний період, відображається одним рядком у відповідних колонках додатка, а саме:

у колонці 2 зазначається індивідуальний податковий номер платника податку — постачальника (без його назви);

у колонках 4 та 5 — загальний обсяг поставки без ПДВ та сума ПДВ відповідно.

У разі якщо касові чеки, отримані підприємством, не містять податкового номера постачальника, то обсяг придбання та суму ПДВ за такими документами необхідно відобразити загальною сумою окремим рядком у розділі другому «Податковий кредит» із зазначенням у колонці 2 умовного індивідуального податкового номера 100000000000».

 

Відповідь підготовлено за сприяння Юрія Лапшина — директора Департаменту податку на додану вартість ДПА України

(«Вісник податкової служби України», жовтень 2008, № 40)