06.11.2008

Розрахунок суми збитків здійснюється з урахуванням ПДВ

Лист від 21.05.2008 р. № 5938/5/16-1516

Розрахунок суми збитків здійснюється з урахуванням ПДВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.05.2008 р. № 5938/5/16-1516

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо порядку врахування страховою компанією сум податку на додану вартість при проведенні розрахунку розміру страхового відшкодування і повідомляє.

Закон України «Про податок на додану вартість» визначає перелік осіб, які є платниками ПДВ, об’єкти, базу та ставки оподаткування, перелік операцій, які звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування, права та обов’язки платників ПДВ.

Так, відповідно до підпункту 3.2.3 пункту 3.2 статті 3 зазначеного Закону операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до Закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів, не є об’єктом оподаткування.

Відповідно до Закону України від 07.03.96 р. № 85/96-ВР «Про страхування» страхова компанія, надаючи послуги зі страхування, у разі настання страхового випадку здійснює

страхові виплати, розмір яких визначається понесеними матеріальними збитками.

Таким чином, враховуючи те що надання послуг із страхування і перестрахування не є об’єктом оподаткування, то податок на додану вартість з сум страхових виплат не нараховується і не сплачується.

Разом з тим розрахунок суми матеріальних збитків здійснюється з розміру вартості послуг з відновлення (ремонту) майна, якому завдано збитків, з урахуванням податку на додану вартість.

Заступник голови С. Чекашкін