06.11.2008

На страхове відшкодування часткового пошкодження автомобіля зменшується балансова вартість групи 2

Лист від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316

На страхове відшкодування часткового пошкодження автомобіля зменшується балансова вартість групи 2

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування у випадку отримання юридичною особою страхового відшкодування в результаті пошкодження автомобіля в ДТП і повідомляє.

Відповідно до п.п. 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (зі змінами і доповненнями) (далі — Закон) транспортні засоби відносяться до основних фондів групи 2.

Відповідно до підпункту 8.4.9 пункту 8.4 статті 8 Закону у разі коли страхова організація або інша юридична чи фізична особа, визнана винною у заподіяній шкоді, компенсує платнику податку втрати, пов’язані з виникненням обставин, визначених у підпункті 8.4.8 цього пункту, платник податку в податковий період, на який припадає така компенсація:

а) збільшує валовий дохід на суму компенсації за основні фонди групи 1 (окремий об’єкт основних фондів групи 1);

б) зменшує балансову вартість відповідної групи основних фондів на суму компенсації за основні фонди груп 2, 3 і 4.

Підпунктом 8.4.8 п. 8.4 ст. 8 Закону передбачено, що у разі ліквідації основних фондів за рішенням платника податку або якщо з незалежних від платника податку обставин основні фонди (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози чи неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації, платник податку в звітному періоді, в якому виникають такі обставини:

а) збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля;

б) не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 стосовно основних фондів цих груп.

Виходячи з викладеного, якщо транспортний засіб, що використовувався у власній господарській діяльності платника податку, було

частково пошкоджено в результаті ДТП, то з метою оподаткування застосовуються норми п.п. 8.4.9 п. 8.4 ст. 8 Закону, тобто платник податку зменшує балансову вартість групи 2 на суму компенсації витрат, пов’язаних з виникненням обставин ДТП.

Заступник голови Л. Ходос