06.11.2008

Витрати на страхування орендованого транспорту до складу валових витрат орендаря не відносяться

Лист від 08.12.2005 р. № 12060/6/15-0316

Витрати на страхування орендованого транспорту до складу валових витрат орендаря не відносяться

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.12.2005 р. № 12060/6/15-0316

(витяг)

<...>

 

Що стосується віднесення витрат на страхування орендованих транспортних засобів на валові витрати підприємства, то відповідно до п.п. 5.4.6 п. 5.4 ст. 5 Закону до валових витрат включаються будь-які витрати на страхування ризиків, зокрема, цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку, і майна платника податку.

Статтею 759 Цивільного кодексу України визначено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає чи зобов’язується передати наймачу майно в користування за плату на певний строк.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про власність» власник на свій розсуд володіє, користується та розпоряджається належним йому майном.

Отже, майно, отримане в оренду, не є власністю орендаря.

Підпунктом 8.5.1 п. 8.5 ст. 8 Закону визначено, що балансова вартість відповідної групи основних фондів не зменшується на вартість основних фондів, що надаються платником податку в оперативний лізинг (оренду).

Тобто основні фонди, що перебувають в оперативній оренді, перебувають на балансі орендодавця.

Виходячи з викладеного

витрати на страхування орендованих транспортних засобів і витрати на страхування цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, не відносяться до складу валових витрат підприємства-орендаря.

<...>

Заступник голови Б. Горбанський