06.11.2008

Пошта редакції. Послуги страхового брокера не є об’єктом обкладення ПДВ

Відповідь на запитання

Послуги страхового брокера не є об’єктом обкладення ПДВ

 

Страховий брокер на підставі договору зі страховою фірмою оформляє договори страхування, а також надає інші послуги пов’язані з таким страхуванням (консультує клієнтів при виборі того чи іншого пакета страхування, здійснює підготовку договорів тощо). Чи обкладаються ПДВ послуги, які надаються страховим брокером?

(м. Харків)

 

Страхову діяльність в Україні дозволено провадити за участі страхових посередників.

Страховими посередниками виступають у тому числі й страхові чи перестрахові брокери (ст. 15 Закону про страхування).

Страхові брокери

— це юридичні особи чи фізичні особи, які зареєстровані в установленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності і здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу в страхуванні як страхувальник.

Згідно з

першим абзацом п.п. 3.2.3 Закону про ПДВ не є об’єктом обкладення ПДВ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Про те, які послуги включає діяльність, що провадиться страховими (перестраховими) брокерами, зазначено в

абзаці другому ст. 15 Закону про страхування. Так, посередницька діяльність страхових та перестрахових брокерів у страхуванні та перестрахуванні здійснюється як виключний вид діяльності та може включати:

консультування;

експертно-інформаційні послуги;

— роботу, пов’язану з

підготовкою, укладенням та виконанням (супроводом) договорів страхування (перестрахування), в тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат та страхових відшкодувань за угодою відповідно із страхувальником чи перестрахувальником;

— інші посередницькі послуги в страхуванні за переліком, встановленим уповноваженим органом.

Отже,

усі перелічені вище послуги, які надаються страховим брокером у ході провадження посередницької діяльності, направленої на надання допомоги страхувальнику реалізувати свою потребу в страхуванні, не будуть об’єктом обкладення ПДВ. Аналогічний висновок зроблено й у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 34 (див. цю ж консультацію і в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик