20.11.2008

Податок на прибуток. Перенесення вартості патенту на наступний звітний період

Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Перенесення вартості патенту на наступний звітний період

 

Підприємство за результатами І кварталу та півріччя 2008 року не одержувало прибуток від провадження виду діяльності, що патентується, і відповідно не враховувало вартість придбаних торгових патентів у зменшення зобов’язань з податку на прибуток. За результатами 9 місяців 2008 року отримано прибуток від такого виду діяльності. Чи можна зменшити зобов’язання з податку на прибуток на вартість патентів за перше півріччя 2008 року або тільки за ІІІ квартал?

(м. Київ)

 

Так, можна.

Згідно з

п. 11.1 Закону про податок на прибуток щодо податку на прибуток установлено такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали та рік.

Податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду (крім виробників сільгосппродукції, для яких річний податковий період починається з 1 липня поточного року).

Показники декларації з податку на прибуток за звітний період розраховуються

наростаючим підсумком з початку року (п. 16.4 Закону про податок на прибуток).

Тому при заповненні додатка К6 до декларації про прибуток за 9 місяців 2008 року (в якому проводиться розрахунок вартості придбаних торгових патентів, що враховується у зменшення податкового зобов’язання) зазначаються дані за звітний період

також наростаючим підсумком з початку року.

Таким чином, у рядках А6, Б6, В6 і Г6 таблиці 3 додатка К6 необхідно зазначити вартість торгових патентів, придбаних

у звітному періоді (з 1 січня по 30 вересня), на провадження відповідного виду діяльності.

Отже, якщо, наприклад, за торговельною діяльністю отримано прибуток за 9 місяців 2008 року, то в рядку А таблиці 3 додатка К6 за такий період має бути зазначено частину вартості торгових патентів, придбаних для здійснення торговельної діяльності (значення рядка А6), у межах нарахованого зобов’язання з податку на прибуток (значення рядка А5), навіть якщо в попередніх періодах (квартал, півріччя 2008 року) показники рядків А5 дорівнювали нулю (був відсутній прибуток).

За таким самим принципом визначається частина вартості торгових патентів, яку може бути зараховано у зменшення зобов’язань з податку на прибуток, за іншими патентованими видами діяльності (значення рядків Б, В і Г таблиці 3 додатка К6).

Загальна сума вартості торгових патентів, що заліковується, зазначається в рядку 13.1 таблиці 3 додатка К6, який переноситься до рядка 13.1 таблиці 1 і разом з іншими показниками формує значення рядка 13 таблиці 1 додатка К6 (значення рядка 13 декларації). Докладніше питання, пов’язані з податковим обліком патентів, розглянуто у

статті «Найактуальніше про податковий облік патентів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 59.

На завершення зауважимо: таким чином враховувати вартість торгових патентів можна

тільки в межах одного року. Наступного року вартість торгових патентів, не враховану в попередньому році, у зменшення податку на прибуток переносити не можна.

Микола Шпакович, економіст-аналітик