20.11.2008

ПДВ. Як заповнити додаток 1 до декларації, якщо немає інформації про дату отримання покупцем розрахунку коригування?

Відповідь на запитання

ПДВ

 

Як заповнити додаток 1 до декларації, якщо немає інформації про дату отримання покупцем розрахунку коригування?

 

Як заповнити графу 7 розрахунку коригування сум ПДВ до декларації, якщо розрахунок коригування до податкової накладної відправлено покупцю поштою та інформація про його отримання відсутня?

(м. Київ)

 

Підпункт 4.5 Закону про ПДВ

передбачає: якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється зміна суми компенсації їх вартості, суми податкових зобов’язань постачальника та податкового кредиту покупця підлягають відповідному коригуванню.

Таке коригування повинне відображатися в декларації з ПДВ (та відповідно в додатку 1 до неї)

за податковий період, в якому було проведено перерахунок вартості товарів (послуг), поставлених платникам ПДВ (пп. 4.5.1 і 4.5.2 Закону про ПДВ). При цьому у зазначених підпунктах міститься вимога про те, що постачальник зобов’язаний направити одержувачу розрахунок відкоригованого значення податку.

Звісно, може скластися ситуація, коли на момент складання додатка 1 до декларації у продавця немає інформації про отримання такого розрахунку покупцем (розрахунок коригування, відправлений покупцю поштою, не отримано). На наш погляд, це не позбавляє продавця обов’язку відкоригувати ПДВ-зобов’язання, адже закон таких умов не висуває. У такому разі у графі 7 розрахунку коригування може бути поставлене прокреслення.

При цьому продавцю необхідно потурбуватися про документальне підтвердження факту відправки розрахунку коригування покупцю, щоб у разі потреби можна було довести перевіряючим, що для незаповнення графи 7 були об’єктивні причини і його вини в цьому немає.

Щодо товарів (послуг), поставлених неплатникам ПДВ у випадках, передбачених

п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ, постачальник може відкоригувати зобов’язання тільки при перегляді ціни, що пов’язане з гарантійними замінами товарів, або при поверненні раніше поставлених товарів. Коригування здійснюється в тому періоді, в якому буде надано повну грошову компенсацію вартості повернених товарів покупцю.

У таких випадках графа 7 додатка 1 до декларації не може бути заповнена взагалі, оскільки розрахунок коригування до податкової накладної, так само, як і податкова накладна, такому покупцю не видається (

пп. 8 і 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165).

Микола Шпакович, економіст-аналітик