20.11.2008

Виплати працівникам. Нарахування пенсійних внесків на заробітну плату

Відповідь на запитання

Виплати працівникам

 

Нарахування пенсійних внесків на заробітну плату

 

Фізична особа — підприємець прийняв на роботу інваліда. За якою ставкою слід нараховувати внески до Пенсійного фонду на заробітну плату працівника-інваліда?

(м. Донецьк)

 

Згідно з

п.п. 1 п. 8 Прикінцевих положень Закону № 1058 до набуття чинності Законом про направлення частини пенсійних внесків до Накопичувального фонду внески, які перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених Законом № 1058, та в розмірах, передбачених Законом № 400 для відповідних платників внесків.

Згідно з

п. 1 ст. 14 Закону 1058 до страхувальників у числі роботодавців належать підприємства, установи та організації, а також фізичні особи — підприємці, у тому числі юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які вибрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, спеціальний торговий патент).

Щодо розмірів внесків до Пенсійного фонду, то відповідно до

абзацу п’ятого п. 1 ст. 4 Закону № 400 для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, внесок на обов’язкове державне пенсійне страхування визначається окремо за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 33,2 % від об’єкта оподаткування для інших працівників такого підприємства.

Незважаючи на те що підприємці в числі роботодавців належать до тієї ж категорії платників, що і підприємства, установи та організації, у згаданій вище нормі

Закону № 400, яка стосується розмірів внесків до Пенсійного фонду в частині нарахувань на заробітну плату працівників-інвалідів, вони не зазначені.

Відсутність фізичних осіб — підприємців в

абзаці п’ятому п. 1 ст. 4 Закону № 400 у числі роботодавців, які можуть нараховувати пенсійні внески на фонд оплати праці працівників-інвалідів за ставкою 4 %, дало підставу Пенсійному фонду стверджувати, що підприємці, у тому числі і ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, повинні нараховувати на заробітну плату найманих працівників-інвалідів страхові внески в розмірі 33,2 % (див. листи Пенсійного фонду від 27.04.2005 р. № 4973/04, від 07.03.2007 р. № 3855/03-30).

Таким чином, підприємець, який прийняв на роботу інваліда, повинен нараховувати пенсійні внески на його заробітну плату за ставкою 33,2%, як і для звичайних працівників.

Для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на спрощеній системі, у 2008 році продовжує діяти встановлений порядок обліку сум частини єдиного та фіксованого податків, що надійшли до бюджету Пенсійного фонду від органів Державного казначейства України, у рахунок сплати пенсійних внесків (

лист Пенсійного фонду від 08.01.2008 р. №  120/03-20).

Нагадаємо: щоб уникнути зайвої сплати страхових внесків за найманих працівників платниками єдиного податку, суми коштів, що направляються до Пенсійного фонду у вигляді частини ставки єдиного податку (42 %), зараховуються в рахунок сплати страхових внесків у розмірі 33,2 % за періоди, в які платником здійснено витрати на оплату праці найманих працівників та нараховано страхові внески. Зарахування частини сум єдиного податку в рахунок сплати страхових внесків здійснюється тільки за умови проведення в повному обсязі нарахувань страхових внесків на заробітну плату найманих працівників.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик