20.11.2008

Трудове законодавство. Повернення з відрядження у вихідний день

Відповідь на запитання

Трудове законодавство

 

Повернення з відрядження у вихідний день

 

Працівник підприємства повернувся з відрядження в суботу. Режим роботи підприємства, з якого він відряджався, — п’ятиденний робочий тиждень з вихідними в суботу та неділю. Такий самий режим роботи в підприємства, на яке працівника було відряджено. Чи надається інший день для відпочинку в цій ситуації, чи виплачуються добові за суботу і чи виплачується середня заробітна плата за суботу?

(м. Житомир)

 

Спочатку розглянемо порядок надання іншого вихідного дня в разі повернення з відрядження у вихідний день.

Відповідно до

Інструкції № 59 , якщо працівника направлено у відрядження у вихідний день, то йому після його повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. У цьому випадку роботодавець зобов’язаний надати інший день відпочинку. На це вказує Мінпраці в листі від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 80).

Щодо випадку, коли наказом про службове відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то відповідно до

Інструкції № 59 працівнику може надаватися інший день відпочинку згідно із законодавством у сфері регулювання трудових відносин. У зазначеному вище листі Мінпраці роз’яснив це положення так. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який повертається з відрядження у вихідний день, має бути врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку. Отже, якщо в зазначених правилах установлено надання іншого дня відпочинку, то його обов’язково має бути надано працівнику. Якщо в цих правилах не передбачено можливість надання іншого дня відпочинку, то інший день відпочинку працівнику не надається.

Щодо добових, то згідно з

п. 1.5 розділу І Інструкції № 59 за кожний день (уключаючи день від’їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні в межах України, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні і час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), працівнику має бути виплачено добові в межах норм, установлених постановою КМУ від 23.04.99 р. № 663. Отже, якщо працівник повертається з відрядження у вихідний день, то і за цей день йому належать добові.

За відрядженим працівником зберігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата за час відрядження, у тому числі за час перебування в дорозі. Середня заробітна плата за час перебування працівника у відрядженні зберігається за всі робочі дні тижня за графіком, установленим на постійному місці роботи. Отже,

за вихідний, в який працівник повертається з відрядження, середня заробітна плата працівнику не нараховується, оскільки за графіком роботи підприємства, з якого він відряджається, субота є вихідним днем.

Також звертаємо увагу, що, як справедливо зазначає Мінпраці в листі, який коментується, у разі якщо день вибуття або день прибуття працівника з відрядження збігається з вихідним, святковим чи неробочим днем, то це не означає, що такий працівник спеціально відряджається для роботи в такі дні. І відповідно такі дні не підлягають оплаті, у тому числі в подвійному розмірі згідно зі

ст. 72, 107 КЗпП.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик