24.11.2008

Щодо надання роз’яснень постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955

Лист від 04.11.2008 р. № 3802-19/125

Щодо надання роз’яснень постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955*

 

Лист Міністерства економіки України від 04.11.2008 р. № 3802-19/125

 

* Текст постанови та коментар до неї див. на с. 5.

Прим. ред.

Мінекономіки розглянуло звернення Аптечної професійної асоціації України — лист від 03.11.2008 р. № 127 щодо надання роз’яснень практичного застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та повідомляє наступне.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» встановлено на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 р. № 400, граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище, ніж

15 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки), не вище, ніж 35 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, крім лікарських засобів і виробів медичного призначення за Переліком, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 3 грудня 2001 р. № 480/294, на які встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище, ніж 10 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки), не вище, ніж 15 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок;

на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що придбаваються державними та комунальними закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти, граничні торговельні та/або постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище, ніж

10 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок.

При цьому на товари, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 р. № 400, встановлено граничні надбавки, сумарний рівень яких для всіх підприємств оптової та роздрібної торгівлі, що беруть участь у реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення, не повинен перевищувати

50 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, а саме: для оптових підприємств — граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище, ніж 15 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та для роздрібної торгівлі — граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки), не вище, ніж 35 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, і мають застосовуватися окремо незалежно від постачальницько-збутових надбавок (націнок) саме для покриття витрат підприємств з роздрібної торгівлі.

На Перелік вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 03.12.2001 р. № 480/294, запроваджені граничні надбавки, сумарний рівень яких для всіх підприємств оптової та роздрібної торгівлі не повинен перевищувати

25 %, а саме: для оптових підприємств — граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) вище, ніж 10 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, та для роздрібної торгівлі — граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки) не вище, ніж 15 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок.

Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України набувають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній строк їх введення в дію не передбачено в цих актах. Акти Кабінету Міністрів України, які визначають права і обов’язки громадян, набувають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях.

Згідно з Указом Президента України від 10.06.97 р. № 503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» акти Президента України, Кабінету Міністрів України не пізніше, ніж у 15-денний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання, підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях.

Офіційне опублікування нормативно-правових актів здійснюється в таких друкованих виданнях: «Офіційному віснику України» «Відомостях Верховної Ради України», «Офіційному віснику Президента України», газетах «Урядовий кур’єр», «Голос України».

Що стосується здійснення контролю

за дотриманням суб’єктами господарювання граничних надбавок, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955, то відповідно до Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 р. № 1819, саме Держцінінспекція здійснює контрольно-наглядові функції з питань додержання, зокрема, підприємствами, установами та організаціями вимог щодо формування, встановлення та застосування цін і тарифів.

У межах своєї компетенції Держцінінспекція організує виконання актів законодавства з моменту набуття ними чинності та здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

Перший заступник міністра економіки України С. Романюк