09.10.2008

Заповнення податкової накладної. Зворотна тара в податковій накладній

Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Зворотна тара в податковій накладній

 

Наше підприємство не повернуло постачальнику в установлений договором строк (3 місяці) заставну тару. Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ на вартість такої тари та виписувати податкову накладну постачальнику?

(м. Харків)

 

Якщо продаж товару здійснюється в тарі, яка згідно з умовами договору є зворотною (заставною), вона не включається до бази обкладення податком на додану вартість (

п. 4.6 Закону про ПДВ).

У податковій накладній вартість зворотної тари включається до розділу III, графа 11 як сума грошових коштів, що підлягають сплаті.

Згідно з

п. 4.6 Закону про ПДВ, якщо зворотна тара не повертається постачальнику протягом 12 календарних місяців* з моменту її отримання, вартість такої зворотної тари включається до бази оподаткування одержувача.

* Строк, після закінчення якого має бути нараховано податкові зобов’язання одержувачем, котрий не повернув заставну тару, установлено постановою № 1038.

Отже, через

дванадцять місяців з моменту отримання зворотної тари одержувач, який не повернув її постачальнику, зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання, прийнявши за базу оподаткування вартість неповерненої тари. При цьому на момент виникнення податкових зобов’язань одержувача не впливає строк, установлений договором для повернення тари.

Одержувач, який нарахував податкові зобов’язання з ПДВ, згідно з

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ зобов’язаний виписати податкову накладну.

Порядок № 165

не передбачає окремого порядку складання такої податкової накладної.

Вважаємо, що в такій податковій накладній має бути зроблено запис «Нараховані зобов’язання щодо неповерненої тари», її шапку можна заповнити як при виписуванні податкової накладної щодо товарів, які передаються в межах балансу на невиробничі потреби: у рядках «Покупець», «Індивідуальний податковий номер покупця», «Місцезнаходження покупця», «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» слід зазначити свої реквізити. У графі 3 необхідно вказати номенклатуру неповерненої тари (кожне найменування), у графі 4 — одиницю виміру (найімовірніше, «шт.»), у графі 5 — кількість, у графі 6 — заставну вартість, установлену договором, а у графі 7 — її вартість, що є об’єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 %.

Обидва примірники такої податкової накладної залишаються у платника, який її склав.

Микола Шпакович, економіст-аналітик