09.10.2008

Заповнення податкової накладної. Звичайна ціна перевищує договірну

Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Звичайна ціна перевищує договірну

 

Іноді наше підприємство продає товари за ціною нижче за звичайну. Чи завжди необхідно за базу оподаткування приймати звичайну ціну, чи лише в тому випадку, якщо таке перевищення більше 20 %? Як виписати податкову накладну, якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін?

(м. Київ)

 

У

першому абзаці п. 4.1 Закону про ПДВ викладено загальне правило визначення бази обкладення податком на додану вартість: «база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче звичайної ціни...».

У

другому абзаці того ж пункту викладено спеціальну норму (правило визначення бази оподаткування) для окремого випадку, коли договірна вартість нижча за звичайну ціну: «у разі якщо звичайна ціна на товари (послуги) перевищує договірну ціну на такі товари більше ніж на 20 %, база оподаткування операції з поставки таких товарів (послуг) визначається за звичайними цінами». Саме цією спеціальною нормою слід керуватися у випадку, для якого її передбачено. Такої ж думки дотримуються податківці (див. консультацію фахівців ДПАУ в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 27).

Отже, у разі поставки товарів (послуг), звичайна ціна яких перевищує договірну ціну більше ніж на 20 %, база оподаткування визначається виходячи зі звичайної ціни. Якщо ж звичайна ціна товарів (послуг) перевищує договірну ціну менше ніж на 20 % або договірна ціна вища за звичайну ціну, то база оподаткування визначається виходячи з договірної ціни.

Відповідно до

п. 19 Порядку № 165 , якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін та перевищує суму поставки товарів (послуг), визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні: одну — на фактичну ціну (за загальними правилами), другу — на суму перевищення звичайної ціни над фактичною ціною.

У податковій накладній, виписаній на суму перевищення, у гр. 3 «Номенклатура поставки товарів (послуг) продавця» робиться запис «Перевищення звичайної ціни над фактичною щодо товарів, послуг, зазначених у податковій накладній № ________».

Номер такої податкової накладної має містити через дріб знак «ЗЦ», при цьому присвоювати їй наступний після «основної» податкової накладної номер, на наш погляд, немає сенсу. Отже, якщо основна податкова накладна мала номер «10», то податковій накладній, виписаній на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, можна присвоїти номер «10/ЗЦ». Вона виписується у двох примірниках, причому обидва примірники залишаються у продавця.

Микола Шпакович, економіст-аналітик