09.10.2008

Заповнення податкової накладної. Часткова поставка, що не має відокремленої вартості

Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Часткова поставка, що не має відокремленої вартості

 

Наше підприємство поставляє обладнання, що складається з кількох елементів, поставка яких іноді відбувається в різних податкових періодах. У договорі визначено вартість усього комплекту, без зазначення ціни кожного елемента. Як правильно складати податкові накладні, якщо такі поставки є першою подією?

(м. Київ)

 

Частина 4 п.п. 7.2.3. Закону про ПДВ

передбачає, що податкова накладна складається на кожну повну або часткову поставку товарів (робіт, послуг). У разі якщо частина товару (робот, послуг) не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку до податкової накладної в порядку, установленому центральним органом державної податкової служби України, та враховується при визначенні загальних податкових зобов’язань.

З наведеної норми

Закону про ПДВ можна дійти висновку, що при поставці частини товару, що не має відокремленої вартості, зобов’язання теж повинні виникати частково, і порядок визначення такої частини має встановлюватися головним податковим органом України.

У

п. 15 Порядку № 165 встановлено: «у разі коли частина товару (послуги) не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку 1 до податкової накладної та в повній вартості враховується в податковій накладній та загальних податкових зобов’язаннях...».

Отже, ДПАУ встановлено порядок, за якого будь-якій частині товару, що не має відокремленої вартості, відповідає

100 % податкових зобов’язань усього товару!

Тому в разі, коли частина відвантаженого товару не має відокремленої вартості, заповнюється додаток 1 до податкової накладної, у графах 3 — 7 якого зазначаються дані щодо товару, який підлягає поставці та вартість якого визначено в договорі; до графи 8 вписується найменування частин, що поставляються (що не мають відокремленої вартості), до графи 9 — одиниця виміру, а у графі 10 зазначається кількість кожного найменування; у графах 11 — 13 відображаються аналогічні дані про ще не поставлені частини. Такий додаток складається у двох примірниках, оригінал видається покупцю (разом з податковою накладною), а копія залишається у продавця.

Податкова накладна складається при першому відвантаженні, і в ній зазначається повна вартість товару, який передбачається поставити покупцю.

Таким чином, при поставці частини товару, що не має відокремленої вартості, у продавця виникають податкові зобов’язання на повну вартість товару, а у покупця — право на податковий кредит також на повну вартість.

При подальших поставках частин товару, що не мають відокремленої вартості, також складаються додатки 1 до первісної податкової накладної, в яких до граф 8 — 10 переносяться дані з граф 11 — 13 попереднього додатка в міру поставки. При поставці останньої складової товару графи 11 — 13 додатка 1 до податкової накладної не заповнюються. Податкові накладні на такі поставки не складаються, оскільки податкові зобов’язання при цьому не виникають.

Микола Шпакович, економіст-аналітик