09.10.2008

Заповнення податкової накладної. Товар одержує філія, а оплачує юридична особа:на кого виписувати податкову накладну

Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Товар одержує філія, а оплачує юридична особа: на кого виписувати податкову накладну

 

Продавець відвантажує товари філії підприємства, а оплату за отриманий філією товар здійснює головне підприємство. На кого в цьому випадку оформляється податкова накладна?

(м. Севастополь)

 

Перш за все зауважимо, що філія відповідно до

ст. 95 ЦКУ є відокремленим підрозділом юридичної особи, що розташована за межами її місцезнаходження та здійснює всі або частину її функцій. При цьому філія не є ні юридичною особою (ст. 95 ЦКУ), ні суб’єктом господарювання (ст. 42, 55 ГКУ). Отже, вона не відповідає жодній з ознак «особи», перелічених у п. 1.2 Закону про ПДВ, а отже, не може бути зареєстрована платником ПДВ.

Разом з тим відповідно до

п. 2 Порядку № 165 головне підприємство — платник ПДВ може делегувати філії право виписування податкових накладних у разі, якщо не зареєстровані платниками податку на додану вартість філії самостійно здійснюють поставку товарів (послуг) і провадять розрахунки з постачальниками/споживачами. Для цього головне підприємство має присвоїти кожній філії окремий код (номер, шифр), про що письмово повідомити державний податковий орган за місцем її реєстрації як платника податку на додану вартість.

У цій ситуації, найімовірніше, ідеться про філії, наділені повноваженнями виписувати податкові накладні. У зв’язку з цим постачальник товарів має оформити податкову накладну

на філії головного підприємства.

Відповідно до

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна складається на дату виникнення зобов’язань з ПДВ, а саме:

— на дату отримання грошових коштів в оплату товарів, що підлягають поставці;

— на дату відвантаження товарів залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Як випливає із запитання, першою подією було відвантаження товарів філії головного підприємства, а отже, саме на цю дату постачальник оформить податкову накладну. Зверніть увагу: при складанні податкової накладної для філії в полі «Особа (платник податку) — покупець» і «Місцезнаходження покупця» необхідно зазначити найменування і місце розташування

не тільки головного підприємства, а і філії — безпосереднього одержувача послуг*.

* Тут ми провели аналогію з порядком заповнення реквізитів податкової накладної філією — постачальником товарів (див. лист ДПАУ від 27.01.2006 р. № 1540/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 68), цей підхід підтримали податківці (див. «Думка фахівців офіційних органів»/«Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 74, с. 62.

Марина Ковенко, економіст-аналітик