09.10.2008

Заповнення Реєстру податкових накладних. Відображення в Реєстрі податкової накладної з розподіленням за п.п. 7.4.3 податкового кредиту

Відповідь на запитання

Заповнення Реєстру податкових накладних

 

Відображення в Реєстрі податкової накладної з розподіленням за п.п. 7.4.3 податкового кредиту

 

Підприємство придбало ОФ, які водночас використовуватимуться як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях, у зв’язку з чим вхідний ПДВ щодо них згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ підлягає розподілу. Як у цьому випадку відобразити отриману на такі ОФ від постачальника податкову накладну в Реєстрі?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо: згідно з

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ у разі одночасного використання товарів (робіт, послуг), що придбаваються (виготовляються), в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, до податкового кредиту платник податків має право віднести лише частину вхідного ПДВ, що відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду (докладно про порядок такого ПДВ-розподілу йшлося у статті «Розподіляємо вхідний ПДВ за пп. 7.4.2 і 7.4.3: коли який підпункт застосовувати?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 29).

Однак визначити суму ПДВ, що включається до податкового кредиту, можливо лише

наприкінці звітного періоду (коли платнику податків стає відомим обсяг операцій, у тому числі оподатковуваних). Разом з тим відобразити податкову накладну в Реєстрі, як відомо, потрібно вже в момент її отримання (п. 9.2 Порядку № 244). У зв’язку з цим під час придбання товарів (робіт, послуг) з розподіленням податкового кредиту та при отриманні від постачальника податкової накладної радимо розділ І «Отримані податкові накладні» Реєстру отриманих та виданих податкових накладних заповнювати таким чином:

— унести отриману податкову накладну до Реєстру, заповнивши

спочатку щодо неї тільки графи 1 — 6 Реєстру;

— а вже

потім, здійснивши за результатами звітного періоду розподіл «вхідного» ПДВ (і визначивши частину, що включається, і частину, що не включається до податкового кредиту), заповнити за такою податковою накладною решту граф 7 — 14 Реєстру.

Побіжно вкажемо на

п. 11 листа ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34, в якому пояснювалися особливості заповнення покупцем у такій ситуації розділу II «Податковий кредит» додатка 5. Так, у листі зазначалося, що в разі використання товарів (послуг) в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях (із розподіленням згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ податкового кредиту) податковий кредит відображається в додатку 5 у відповідних його розділах «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» та «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту». Тому за таких умов одного контрагента буде відображено в розділі II додатка 5 двічі.

Разом з тим зауважимо, що на практиці платники податків

за погодженням зі своїми контролюючими органами часом використовують й інший підхід до заповнення Реєстру і додатка 5 у цьому випадку. Він передбачає, що отримана податкова накладна спочатку вноситься до Реєстру як звичайна накладна, що дає право на відображення податкового кредиту, виходячи з усієї суми вхідного ПДВ (тобто за такою податковою накладною у звичайному порядку заповнюються графи 1 — 8 Реєстру). А потім, здійснивши за підсумками періоду розподіл вхідного ПДВ та визначивши його частину, що не підлягає включенню до складу податкового кредиту, у Реєстрі таку суму з податкового кредиту сторнують. Для цього наприкінці періоду на підставі бухгалтерської довідки в Реєстрі здійснюється окремий запис, згідно з яким відповідна сума виключається з податкового кредиту — при цьому зі знаком «-» заповнюються графи 7 та 8 Реєстру з одночасним перенесенням сум із цих граф уже зі знаком « + » до граф 9 і 10 Реєстру. Також свої особливості в цьому випадку виникають і при заповненні додатка 5 (і, можливо, таке його заповнення комусь може здатися менш зручним). Так, включивши первісно отриману податкову накладну в звичайному порядку до розділу II «Податковий кредит» додатка 5, платник податків, розподіливши згодом вхідний ПДВ за підсумками звітного періоду, відображає в Реєстрі його частину, що не підлягає включенню до складу податкового кредиту, таким чином:

— зі знаком «-» у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» (рядок 10.1 декларації) із зазначенням при цьому в графі 2 такого розділу (увага!)

власного індивідуального податкового номера — ІПН;

— при цьому водночас саме на цю суму здійснюється запис у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту» (рядок 10.2 декларації) також із зазначенням при цьому

власного ІПН.

У ситуації, що склалася, вважаємо: погодивши це питання зі своїми контролюючими органами, платник податків може зупинитися на найприйнятнішому для нього порядку відображення таких операцій в облікових регістрах.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик