09.10.2008

Заповнення Реєстру податкових накладних. Неоподатковувані послуги банку з РКО: чи потрібно відображати в Реєстрі?

Відповідь на запитання

Заповнення Реєстру податкових накладних

 

Неоподатковувані послуги банку з РКО: чи потрібно відображати в Реєстрі?

 

Підприємство перераховує банку плату за розрахунково-касове обслуговування. Ці банківські послуги ПДВ не обкладаються, а тому податкову накладну щодо них банк не виписує. Чи слід підприємству такі послуги, що не є об’єктом оподаткування, відображати в розділі І Реєстру отриманих та виданих податкових накладних?

(м. Вінниця)

 

Так, слід.

Хоча послуги з розрахунково-касового обслуговування, інкасації, а також інші банківські послуги не є об’єктом оподаткування згідно з

п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ (і виписуванням податкової накладної не супроводжуються), відомості про такі неоподатковувані операції все одно повинні вноситися до Реєстру. Такий висновок випливає з Порядку № 244, п. 6 якого прямо передбачено, що в Реєстрі окремо обліковуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ (за ставкою 20 або 0 %), звільнених від оподаткування і таких, що не є об’єктом оподаткування, а також не призначених для використання платником податків у господарській діяльності. При цьому далі в п. 9.8 Порядку № 244 уточнюється, що в разі придбання товарів (послуг) та основних фондів, звільнених від оподаткування і таких, що не є об’єктом оподаткування, а також їх придбання в осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ, у графах 8, 10, 12 і 14 розділу І Реєстру проставляється позначка «Х». Цим Порядок № 244 прямо вказує на необхідність включення неоподатковуваних операцій до Реєстру, відзначаючи особливості його заповнення в цьому випадку. Великою мірою це пояснюється тим, що Реєстр, по суті, має на меті бути підґрунтям для заповнення ПДВ-декларації (п. 7 Порядку № 244). Побіжно зауважимо, що невнесення відповідної інформації до Реєстру і недотримання норм Порядку № 244 може загрожувати посадовим особам підприємства адмінштрафом за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КУпАП у розмірі від 5 до 10 нмдг (тобто від 85 до 170 грн.).

Таким чином, у Реєстрі слід відображати не лише оподатковувані та звільнені від оподаткування (пільговані) операції, а й операції, що

не є об’єктом оподаткування, зокрема, і неоподатковувані послуги банку з розрахунково-касового обслуговування. При цьому інформацію про такі послуги може бути внесено до Реєстру на підставі банківської виписки.

Додамо, що до розділу І Реєстру також потраплятимуть і операції з придбання товарів (робіт, послуг) у

неплатників ПДВ (про що йдеться і в п. 9.8 Порядку № 244). У такому разі позначку «Х» також слід проставити і у графі 5 розділу І Реєстру (п. 9.5 Порядку № 244). При цьому операції з такими особами відображаються в Реєстрі на підставі відповідних документів, що підтверджують поставку таких товарів/послуг (п. 8.5 Порядку № 244). Такими підтверджуючими документами, зокрема, можуть бути товарні накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), квитанції тощо.

Для порівняння зауважимо, що в іншому випадку — якщо, наприклад, уже

сам платник податків здійснюватиме операції поставки, що не є об’єктом оподаткування, то такі операції йому також потрібно відобразити в Реєстрі, включивши їх уже до розділу II, на що вказують графа 10 цього розділу і п. 6 Порядку № 244 (хоча податкова накладна при цьому не виписується).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик