13.10.2008

Пошта редакції. Як відобразити невиробниче використання запасів у додатку 5 до декларації з ПДВ

Відповідь на запитання

Як відобразити невиробниче використання запасів у додатку 5 до декларації з ПДВ

 

При невиробничому використанні запасів платником ПДВ на суму зобов’язань, що виникли, виписано податкову накладну, в якій покупцем зазначене саме підприємство. В якій частині розділу І додатка 5 до декларації з ПДВ має бути зазначено такі податкові зобов’язання? Їх необхідно зазначити в загальному порядку зі своїм ІПН або відобразити в рядку «Інші»?

 

Пунктом 8.3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 165

(далі — Порядок № 165), передбачено, що в разі передачі товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку для невиробничого використання, витрати на яке не включаються до валових витрат виробництва (обігу) та не підлягають амортизації, у рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначаються однакові номери. Обидва примірники такої податкової накладної з позначкою «Передача в межах балансу для невиробничого використання» залишаються у продавця (п. 8).

Слід звернути увагу: у цьому випадку внесення відомостей до рядка «Індивідуальний податковий номер покупця» не свідчить про те, що підприємство є «покупцем». За операцією передачі в межах балансу товарів для невиробничого використання немає ні покупця, ні продавця, оскільки право власності на товар не переходить.

Податкові зобов’язання, нараховані за такою операцією, включаються до рядка 1 декларації з ПДВ і відповідно повинні бути зазначені в додатку 5 до декларації — Розшифровці податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (далі — Розшифровка).

Формою додатка 5 передбачено, що в розділі Інеобхідно вказати дані про всіх

покупців — платників ПДВ, зазначивши їх індивідуальний податковий номер (без назви контрагента), обсяг поставки (без ПДВ) та суму ПДВ. Дані про поставки товарів неплатникам ПДВ та/або не ідентифікованим особам зазначаються в рядку «Інші» (див. лист ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34, с. 7).

Конкретних вказівок ДПАУ з приводу того, до якої частини розділу І Розшифровки включати зобов’язання за податковими накладними, в яких згідно з

п. 8 Порядку № 165 як продавець та покупець указується той самий платник, на жаль, поки що немає.

На наш погляд, у цій ситуації визначальним є те, що за операцією передачі товарів у межах балансу платника податку для невиробничого використання

немає покупця, тобто контрагента, в розрізі яких мають розшифровуватися дані рядка 1 декларації з ПДВ, отже, такі операції повинні відображатися в рядку «Інші» розділу І Розшифровки.

Микола Шпакович, економіст-аналітик