16.10.2008

Думка фахівців офіційних органів. Витрати на пально-мастильні матеріали для вантажопасажирського автомобіля

Стаття

Витрати на пально-мастильні матеріали для вантажопасажирського автомобіля

 

В якому розмірі підприємство має право включити до складу валових витрат витрати на придбання пально-мастильних матеріалів для автомобіля, тип якого згідно зі свідоцтвом про реєстрацію визначено як вантажопасажирський (із числом місць для сидіння 7, включаючи водія)?

 

Витрачені пально-мастильні матеріали списуються у розмірі їх фактичної вартості з урахуванням норм витрат пально-мастильних матеріалів на підставі подорожніх листів.

Норми витрат палива i мастильних матеріалів на автомобільному транспорті затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43.

Оскільки норми витрат палива i мастильних матеріалів залежать від марки автомобіля та умов його експлуатації, марка автомобіля, зазначена у подорожньому листі, має відповідати фактичним даним свідоцтва про реєстрацію на транспортний засіб.

Витрати на пально-мастильні матеріали для вантажного автотранспорту, що використовується у господарській діяльності платника податку, за умови наявності підтверджуючих документів у межах норм відносяться до складу валових витрат згідно з п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон).

Для

легкових автомобілів порядок віднесення витрат на придбання палива i мастильних матеріалів до складу валових витрат визначено п.п. 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 Закону, яким, зокрема, установлено, що не включаються до складу валових витрат (крім витрат на оплату праці) 50 % таких витрат платника податку. При цьому платник податку звільняється від обов’язків доведення зв’язку зазначених витрат з його господарською діяльністю.

Згідно з визначенням, наведеним у ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III, під

легковим автомобілем слід розуміти виключно пасажирський автомобільний транспортний засіб із кількістю місць для сидіння не більше дев’яти з місцем водія включно.

Відповідно до Порядку узгодження нормативної документації на конструкцію транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 22.06.2000 р. № 338,

вантажопасажирський автомобіль — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення як пасажирів, так i вантажів.

Відповідно до Технічного опису свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.12.2004 р. № 1528, у свідоцтві про реєстрацію вказується тип транспортного засобу. Тип транспортного засобу визначається згідно з ДСТУ 2984-95. Засоби транспортні дорожні. Типи. Терміни та визначення.

Таким чином, витрати на придбання пально-мастильних матеріалів для

вантажопасажирського автомобіля підприємство може включити до складу валових витрат у межах норм витрат, установлених наказом № 43, тобто без застосування обмежень п.п. 5.4.10 п. 5.4 Закону № 334/94-ВР.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів ДПА України