20.10.2008

Щодо окремих питань бухгалтерського обліку бюджетних установ

Лист від 31.07.2008 р. № 15-04/1710-12439

Щодо окремих питань бухгалтерського обліку бюджетних установ

 

Лист Державного казначейства України від 31.07.2008 р. № 15-04/1710-12439

 

Державне казначейство України розглянуло листи <...> і повідомляє наступне.

Стосовно відображення в бухгалтерському обліку сигналізації, встановленої на службовий автомобіль

.

Загальні методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, нематеріальні активи, інші необоротні матеріальні активи та незавершене капітальне будівництво бюджетними установами визначені у Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженій наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 31.07.2000 р. за № 459/4680 (у редакції наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 р. № 30) (далі — Інструкція).

Відповідно до Інструкції автомобіль є об'єктом обліку як транспортний засіб, який обліковується у складі необоротних активів за вартістю, яка включає витрати на його придбання.

У разі,

коли придбаний автомобіль був би обладнаний сигналізацією, то вартість сигналізації відносилася б до загальної суми витрат на придбання автомобіля.

У випадку,

коли було придбано автомобіль без сигналізації, і його дообладнали охоронною сигналізацією, що призвело до додаткового укомплектування автомобіля, то зазначені операції відповідно до пункту 1.6 Інструкції призведуть до зміни первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів.

Тобто

при встановленні сигналізації відбудеться дообладнання автомобіля, а не придбання необоротного активу.

Стосовно відображення в бухгалтерському обліку відшкодування збитків винною особою при недостачі матеріальних цінностей

.

Суми нестач матеріальних цінностей понад норми природних втрат, а також втрати від псування цінностей, крадіжок, знищення, за якими встановлені винні особи, списуються з балансу з віднесенням сум крадіжок на рахунок винних осіб з метою відшкодування завданих збитків. Списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ відображається в бухгалтерському обліку розпорядників бюджетних коштів відповідно до Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 10.07.2000 р. № 61 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.08.2000 р. за № 497/4718 (у редакції наказу Державного казначейства України від 14.02.2005 р. № 28).

Стягнення з винних осіб втрат, заподіяних крадіжкою, нестачею або втратою, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.96 р. № 116 «Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей» та Закону України «Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), нестачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей».

Із сум, стягнутих

відповідно до встановленого порядку, здійснюється відшкодування збитків, завданих установі, решта коштів перераховується до Державного бюджету України.

Суми відшкодованих збитків установі зараховуються до доходів спеціального фонду як власні надходження від реалізації майна та використовуються бюджетними установами

відповідно до Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 659.

У випадках,

коли винні особи не встановлені, справи за такими нестачами знаходяться у слідчих органах, суми списаних матеріальних цінностей обліковуються на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення» до моменту встановлення винних осіб або до висновків слідчих органів за цими справами.

Заступник голови О. Чечуліна