04.09.2008

Фізичні особи — суб’єкти підприємництва не можуть надавати позики

Лист від 14.03.2008 р. № 2944/11-11

Фізичні особи — суб’єкти підприємництва не можуть надавати позики

 

Лист Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 14.03.2008 р. № 2944/11-11

(витяг)

 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі — Держфінпослуг) розглянула лист <...> щодо надання поворотної фінансової допомоги та діючи у межах повноважень, визначених Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі — Закон), повідомляє наступне.

1. Відповідно до підпункту 1.22.2 пункту 1.22 статті 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

поворотною фінансовою допомогою є сума коштів, передана платнику податку в користування на визначений строк відповідно до договорів, які не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами.

Поворотна фінансова допомога за своєю цивільно-правовою природою є

позикою.

Відповідно до статті 4 Закону надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, вважається

фінансовою послугою.

Частиною першою статті 39 Закону встановлено, що у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, Держфінпослуг застосовує заходи впливу відповідно до Закону.

Частиною першою статті 40 Закону визначено, що Держфінпослуг може застосовувати такі заходи впливу:

1) зобов’язати порушника вжити заходів для усунення порушення;

2) вимагати скликання позачергових зборів учасників фінансової установи;

3) накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону;

4) тимчасово зупиняти або анулювати ліцензію на право здійснення діяльності з надання фінансових послуг;

5) відсторонювати керівництво від управління фінансовою установою та призначати тимчасову адміністрацію;

6) затверджувати план відновлення фінансової стабільності фінансової установи;

7) порушувати питання про ліквідацію установи.

Згідно із пунктом 3 частини першої статті 1 Закону фінансовий кредит — кошти, які надаються у позику юридичній або фізичній особі на визначений строк та під процент.

Відповідно до розпорядження Держфінпослуг від 31.03.2006 № 5555 «Про можливість надання юридичними особами — суб’єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, фінансових послуг з надання коштів у позику та надання поручительств», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.04.2006 за № 477/12351, юридичні особи — суб’єкти господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, надають фінансові послуги з надання коштів у позику (крім на умовах фінансового кредиту) та поручительств відповідно до вимог цивільного законодавства та з урахуванням вимог законодавства України щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

2. Частиною другою статті 3 Господарського кодексу України встановлено, що господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом.

Якщо послуга з надання коштів у позику є систематичною, то фізичній особі потрібно зареєструватись як фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності.

Фінансові послуги, згідно з частиною першою статті 5 Закону, надаються фінансовими установами, а також, якщо це прямо передбачено законом, фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності.

Право надавати фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності фінансові послуги з надання коштів у позику законом прямо не передбачено.

*

<...>

* Очевидно, маються на увазі процентні позики. —

Прим. ред.

Голова В. Альошин