08.09.2008

Думка фахівців офіційних органів. Податкові наслідки останнього звітного періоду платника ПДВ

Стаття

Податкові наслідки останнього звітного періоду платника ПДВ

 

За результатами останнього податкового періоду (у зв’язку з анулюванням реєстрації платником ПДВ) виникла від’ємна різниця податку. Чи може бути відшкодовано таку суму?

Порядок визначення суми податку, що підлягає відшкодуванню з Держбюджету України (бюджетному відшкодуванню), та строки проведення розрахунків визначено п. 7.7 ст. 7 Закону «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до цього пункту у разі позитивного значення суми, розрахованої згідно з п.п. 7.7.1 цього пункту, така сума підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, установлені законом для відповідного податкового періоду.

При від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п.п. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з цього податку, що виник за попередні податкові періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до закону), а за його відсутності — зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового періоду.

Якщо у наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з п.п. 7.7.1 цього пункту, має від’ємне значення, то:

а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг);

б) залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду.

Таким чином,

якщо за наслідками останнього звітного періоду, в якому здійснюється анулювання реєстрації, платником визначено від’ємне значення ПДВ, то таку суму не може бути відшкодовано, оскільки не виконуються вимоги п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР.

Водночас у разі анулювання реєстрації платника цього податку та складанні ним податкової звітності за наслідками останнього звітного періоду слід ураховувати: щодо товарів (послуг) стосовно яких сформовано податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, необхідно визнати умовний продаж таких товарів (послуг) за звичайними цінами та відповідно збільшити суму податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання (останній абзац п.п. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 та останній абзац п. 9.8 ст. 9 Закону № 168/97-ВР).

Отже,

при визначенні податкових наслідків останнього звітного періоду має враховуватися не лише від’ємне значення податку, що виникло внаслідок формування податкового кредиту щодо придбаних товарів (послуг), а й податкові зобов’язання, нараховані на товарні залишки або основні фонди (що значаться на день анулювання), чи щодо товарів (послуг), які не брали участі в оподатковуваних операціях (останній абзац п.п. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР), щодо яких визнано умовний продаж.

Відповідь підготовлено за сприяння:
Юрія Лапшина, директора Департаменту податку на додану вартість ДПА України

Опубліковано в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 31, с. 24.