11.09.2008

Розрахунок коригування складається за датою першої події: повернення грошових коштів або товару

Лист від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117

Розрахунок коригування складається за датою першої події: повернення грошових коштів або товару

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117

(витяг)

 

<…>

Чи необхідно виписувати розрахунок коригування до податкової накладної, виписаної в момент здійснення першої події (оплати або відвантаження), якщо повернення (товарів або грошових коштів) здійснено в тому ж звітному періоді?

Відповідно до підпункту 7.2.3 пункту 7.2 статті 7 Закону податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця. При цьому згідно з підпунктом 7.3.1 зазначеної статті датою виникнення податкових зобов’язань щодо поставки товарів (послуг) вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що настала раніше:

або дата зарахування грошових коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплати товарів (послуг), що підлягають поставці, а в разі поставки товарів (послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових грошових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

З урахуванням викладеного податкову накладну має бути виписано продавцем у момент виникнення податкових зобов’язань, тобто в день оплати або в день відвантаження товарів, оформлення документа, що засвідчує факт виконання послуг (залежно від того, яка подія відбулася раніше).

Якщо покупцем було повернено постачальнику отримані грошові кошти або ж повернено відвантажені раніше товари, суми податкового зобов’язання постачальником має бути скориговано. У разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Зазначений розрахунок коригування складається в момент зміни податкових зобов’язань, тобто в день повернення грошових коштів або в день повернення товарів (залежно від того, яка подія відбулася раніше)

.

Підсумовуючи викладене, у разі зміни податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням йому покупцем грошових коштів за товари (послуги) або поверненням товарів розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної виписується в день здійснення такого повернення, незалежно від того, здійснюється така операція в тому ж звітному періоді, в якому було виписано податкову накладну, або в іншому.

Повідомляючи викладене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначене до відома органів державної податкової служби всіх рівнів та платників податків.

Заступник голови В. Ревун