02.04.2009

Пошта редакції. Торгівля імпортними фруктами — з патентом

Відповідь на запитання

Торгівля імпортними фруктами — з патентом

 

Підприємець торгує в кіоску овочами і фруктами. В асортименті присутні також банани, ківі та інші фрукти імпортного походження. Чи потрібно придбавати в цьому випадку патент?

(м. Харків)

 

Відразу зазначимо:

якщо підприємець не є єдиноподатником або фікспатентником, який торгує на ринку та сплачує фіксований податок (які згідно із законодавством звільняються від придбання торгових патентів), а перебуває на загальній системі оподаткування, то для торгівлі продуктами з кіоску йому в цьому випадку знадобиться торговий патент.

Зауважимо: у деяких випадках

Закон про патентування, щоправда, дозволяє працювати без патенту. Так, зокрема, згідно з ч. 6 ст. 3 Закону про патентування без придбання торгового патенту суб’єкти підприємницької діяльності можуть торгувати виключно такими товарами вітчизняного виробництва:

— хліб і хлібобулочні вироби;

— борошно пшеничне та житнє;

— сіль, цукор, олія соняшникова і кукурудзяна;

— молоко і молочна продукція, крім молока і вершків згущених з добавками і без них;

— продукти дитячого харчування;

— безалкогольні напої;

— морозиво;

— яловичина та свинина;

— домашня птиця;

— яйця;

— риба;

ягоди і фрукти;

— мед та інші продукти бджільництва, бджолоінвентар і засоби захисту бджіл;

— картопля і плодоовочева продукція;

— комбікорми для продажу населенню.

Як бачимо, серед перелічених товарів згадуються також ягоди і

фрукти. Однак торгувати ними без патенту можна, якщо вони (як того вимагає ч. 6 ст. 3 Закону про патентування) вітчизняного виробництва. Оскільки в запитанні вказується, що підприємець реалізує фрукти імпортного походження (банани, ківі тощо), то скористатися такою «патентозвільнюючою» нормою він не може, і на здійснення торговельної діяльності йому слід придбати торговий патент.

Залишається додати: перелік з

ч. 6 ст. 3 Закону про патентування є вичерпним . Тому, якщо суб’єкт господарювання, торгуючи зазначеними в ньому вітчизняними товарами, при цьому також вирішить продавати товари, що до нього не увійшли (нехай навіть і вітчизняні), то в цьому випадку на здійснення торговельної діяльності йому також знадобиться торговий патент (щоправда, у деяких випадках він може бути пільговим).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик