02.04.2009

Пошта редакції. На прокат човнів і катамаранів знадобиться патент

Відповідь на запитання

На прокат човнів і катамаранів знадобиться патент

 

Чи потрібний патент при наданні у прокат човнів, катамаранів та інших водних засобів?

(м. Одеса)

 

Так

, у цьому випадку необхідно придбати патент на надання побутових послуг.

Так, згідно з

Переліком № 576 до числа послуг, що належать до побутових та підлягають патентуванню, уключено послуги з прокату водних велосипедів та водних лиж, човнів та катерів (код послуг згідно з ДК 201-01-2001 «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» — 01.130.09). А отже, щоб надавати у прокат такі водні засоби, знадобиться патент.

Патент при цьому придбавається на

пункт надання побутових послуг, де здійснюється діяльність, що патентується (а не на кожний водний засіб, що надається у прокат). Якщо при цьому суб’єкт господарювання має структурні (відокремлені) підрозділи (тобто декілька пунктів прокату), патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг отримується окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (ч. 3 ст. 31 Закону про патентування).

При цьому побіжно зазначимо такий момент. Насправді

код 01.130.09 ДК 201-01-2001 не обмежується тільки прокатом водних засобів, а охоплює дещо більше коло прокатних послуг. Так, під нього також потрапляють послуги з прокату: спортивних і туристичних виробів, наметів, лижного спорядження, ракеток, ковзанів, двоколісних велосипедів, дельтапланів. Однак надання виключно цих предметів у прокат уже не потребує від суб’єкта господарювання придбання патенту, оскільки послуги з прокату таких предметів у Переліку № 576 не згадуються (хоча вони і значаться при цьому за загальним кодом 01.130.09). Отже, придбання патенту на надання побутових послуг у цьому випадку не знадобиться (хоча податківці вважають інакше, указуючи на необхідність придбання патенту в разі надання у прокат будь-яких предметів, перелічених у ДК 201-01-2001 за кодом 01.130.09, зокрема, при прокаті спортінвентарю (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 9), з чим ми, проте, погодитися не можемо)).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик