30.04.2009

Операції з основними фондами. Законсервовані об’єкти основних фондів не амортизуються і не індексуються

Відповідь на запитання

Законсервовані об’єкти основних фондів не амортизуються і не індексуються

 

На балансі підприємства перебуває об’єкт основних фондів групи 1 (будівля цеху), який з певних причин законсервовано в листопаді 2008 року. Чи продовжує на цей об’єкт нараховуватися амортизація? Чи включається його вартість до розрахунку 10 % ремонтного ліміту станом на 01.01.2009 р.? Чи підлягає цей об’єкт індексації на початок року?

(м. Львів)

 

Почнемо з того, що

консервація основних фондів підприємства є комплексом заходів, спрямованих на їх довгострокове (але не більше ніж 3 роки) збереження в разі припинення виробничої чи іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення функціонування таких основних фондів. Таке визначення надано в п. 2 Положення № 1183. Слід зауважити: це Положення є обов’язковим для підприємств державної власності та підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Для інших підприємств цей документ має рекомендаційний характер.

У сучасних умовах причиною консервації може бути, наприклад, зниження обсягів виробництва в підприємства та неможливість у зв’язку з цим повноцінно використовувати певні об’єкти основних фондів.

Згідно з

п. 10 Положення № 1183 основні фонди при консервації тимчасово виводяться з виробничого процесу, тобто з експлуатації. А це означає, що в цілях податкового обліку такої операції підприємству слід керуватися нормами п.п. 8.4.5 Закону про податок на прибуток, відповідно до яких при виведенні з експлуатації окремого об’єкта основних фондів групи 1 або передачі його до складу невиробничих фондів балансова вартість такого об’єкта в цілях амортизації прирівнюється до нуля. При цьому амортизація на такий об’єкт не нараховується.

Таким чином,

на початок наступного кварталу після виведення об’єкта основних фондів групи 1 з експлуатації у зв’язку з консервацією, його балансова вартість прирівнюється до нуля, а нарахування амортизації припиняється.

Тепер про порядок визначення 10 % ремонтного ліміту. Ви знаєте, що згідно з

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток платник податку має право протягом звітного періоду віднести до валових витрат витрати на поліпшення як власних, так і орендованих основних фондів у межах суми, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду. У зв’язку з тим, що об’єкт основних фондів групи 1 на початок звітного періоду (тобто на 01.01.2009 р.) виведено з експлуатації у зв’язку з консервацією та його балансова вартість дорівнює нулю, розрахунок 10 % ремонтного ліміту здійснюється без урахування вартості цього об’єкта.

Те ж саме і з індексацією. Оскільки балансова вартість будівлі на початок року дорівнює нулю, вона

не індексується, адже індексувати просто нема чого.

І декілька слів про витрати на консервацію та на підтримання схоронності об’єкта в період консервації. Відповідно до

п.п. 8.1.3 Закону про податок на прибуток витрати на утримання основних фондів, що перебувають на консервації, не підлягають амортизації, а відносяться до складу валових витрат звітного періоду.

А от зворотне введення об’єкта основних фондів групи 1 в експлуатацію здійснюється в порядку, установленому

п.п. 8.4.2 Закону про податок на прибуток. Тобто при введенні в експлуатацію розконсервованого об’єкта його балансова вартість формується заново з урахуванням усіх додаткових витрат, пов’язаних з таким уведенням.

Докладніше з питаннями консервації та розконсервації основних фондів можна ознайомитися в статтях «

Час консервувати демонтовані застарілі ОФ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 57) та «Облік операцій з розконсервації об’єктів основних засобів (фондів)» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 81) відповідно.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик