30.04.2009

Операції з валютою. Як перераховується заборгованість за кредитом в іноземній валюті

Відповідь на запитання

Як перераховується заборгованість за кредитом в іноземній валюті

 

Підприємство 05.01.2009 р. отримало банківський кредит в іноземній валюті на рік. За умовами договору погашення кредиту передбачено в кінці строку дії договору двома рівними частинами — 07.12.2009 р. та 05.01.2010 р. Проценти за користування кредитом сплачуються щомісячно, а останній платіж здійснюється одночасно з погашенням другої частини кредиту. В якому порядку перераховується заборгованість за таким кредитом та процентами за ним у податковому обліку?

(м. Харків)

 

Для відповіді на це запитання слід звернутися до

п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток, відповідно до якого основна сума (непогашена частина основної суми) фінансового кредиту в іноземній валюті, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму кредиту, строк сплати яких сплив на дату закінчення звітного періоду, є заборгованістю в іноземній валюті. Зауважимо: у цьому випадку йдеться про проценти, не сплачені позичальником у встановлений кредитним договором строк на кінець звітного періоду, тобто фактично прострочені. Тому якщо позичальник сплачує проценти своєчасно, курсова різниця щодо них не розраховується.

Сума заборгованості за кредитом в іноземній валюті, а точніше — її балансова вартість, підлягає перерахунку:

на дату погашення заборгованості протягом звітного періоду;

на дату закінчення звітного періоду.

Балансова вартість заборгованості, виражена в іноземній валюті, визначається шляхом перерахунку її суми у гривні за офіційним (обмінним) курсом НБУ

на відповідну дату. При цьому, звичайно ж, потрібно знати і курс НБУ на дату виникнення заборгованості, адже саме на нього первісно слід орієнтуватися платнику податку при проведенні перерахунку.

Нагадаємо: за правилами

п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток інвалютна заборгованість, що залишилася непогашеною протягом звітного періоду, вважається умовно погашеною в останній день звітного періоду за офіційним курсом НБУ, що діяв на такий день. При цьому балансова вартість такої заборгованості в наступному звітному періоді визначається на підставі цього перерахунку, тобто ця перерахована балансова вартість вважатиметься балансовою вартістю заборгованості на початок наступного звітного періоду.

Якщо за результатами перерахунку виникає:

додатна різниця — балансова вартість інвалютної заборгованості на момент перерахунку перевищує її балансову вартість на початок звітного періоду (на дату виникнення), — вона включається до валових витрат позичальника (збиток);

від’ємна різниця — балансова вартість інвалютної заборгованості на момент перерахунку менше її балансової вартості на початок звітного періоду (на дату виникнення), — вона включається до валового доходу позичальника (прибуток).

Отже, у ситуації, що розглядається, балансову вартість заборгованості в іноземній валюті за основною сумою фінансового кредиту підприємство має перерахувати:

— на дату закінчення I кварталу 2009 року, тобто на

31.03.2009 р., виходячи з усієї суми кредиту;

— на дату закінчення I півріччя 2009 року, тобто на

30.06.2009 р., виходячи з усієї суми кредиту;

— на дату закінчення трьох кварталів 2009 року, тобто на

30.09.2009 р., виходячи з усієї суми кредиту*;

— на дату погашення першої частини кредиту, тобто на

07.12.2009 р., виходячи із суми, що погашається;

— на кінець 2009 року, тобто на

31.12.2009 р., виходячи із суми кредиту, що залишилася непогашеною;

— на дату погашення другої частини кредиту, тобто на

05.01.2010 р., виходячи із суми, що погашається.

* Якщо вводиться 11-місячний звітний податковий період, як це було в попередні декілька років, то відповідний перерахунок балансової вартості заборгованості слід здійснити і на дату закінчення цього періоду, тобто на 30.11.2009 р. виходячи з усієї суми кредиту.

Щодо процентів за користування кредитом, то, як уже зазначалося, якщо підприємство постійно сплачуватиме їх своєчасно в установлений договором строк, заборгованість за ними не виникне, а отже, здійснювати перерахунок не знадобиться.

Докладніше з питаннями відображення в обліку інвалютного кредиту можна ознайомитися у статті «

Обліковуємо кредит у валюті» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 66).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик