30.04.2009

Коригування та виправлення помилок. Уточнюючий розрахунок можна подати і за перевірений період

Відповідь на запитання

Уточнюючий розрахунок можна подати і за перевірений період

 

Чи можна включити до валових витрат декларації витрати, не враховані в періоді, за який податківцями вже було проведено перевірку, подавши уточнюючий розрахунок?

(м. Запоріжжя)

 

Вважаємо, що підприємство не втрачає права подати уточнюючий розрахунок до декларації з податку на прибуток за період, який було вже перевірено податківцями (виявивши, у тому числі і заниження валових витрат). Головне, щоб таке уточнення було проведено з урахуванням строків давності, установлених ст. 15 Закону № 2181, тобто не пізніше закінчення 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання «помилкової» декларації (лист ДПАУ від 30.01.2002 р. № 608/6/15-1116).

Самі податківці з приводу можливості післяперевірочного уточнення висловлювалися в листі від 25.05.2001 р. № 6901/7/16-1117. У ньому зазначалося: якщо у платника було проведено документальну перевірку і за її результатами було донараховано або зменшено суму податку, визначену платником, то за звітні періоди, за які проведено перевірку, як правило, уточнюючий розрахунок подаватися не повинен, оскільки всі помилки має бути виявлено в результаті перевірки. Однак далі в листі зазначалося, що виняток може становити тільки випадок, коли перевірку проведено некваліфіковано, помилок не виявлено, а наявність помилок у перевіреному звітному періоді доведено платником документально. У такому разі щодо осіб, які проводили перевірку, має бути проведено службове розслідування і вжито відповідних заходів впливу, а уточнюючий розрахунок має бути прийнято. І хоча цей лист стосувався заповнення декларації з ПДВ, думаємо, його логіку можна застосувати і щодо податку на прибуток.

Як бачимо, ДПАУ допускає можливість виправлення платником податку помилки за перевірений період, якщо не всі помилки було своєчасно виявлено перевіряючими при перевірці. А отже, виявивши помилку за вже перевірений період, платник податку може її виправити — у цьому випадку врахувати валові витрати, незадекларовані в перевірений період.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик