30.04.2009

Заповнення податкової накладної. Транспортні послуги, що оподатковуються за ставками 20 % і 0 %, відображаються в одній податковій накладній

Відповідь на запитання

Транспортні послуги, що оподатковуються за ставками 20 % і 0 %, відображаються в одній податковій накладній

 

При міжнародному перевезенні вантажів підприємство-перевізник виписало замовнику податкову накладну, в якій одночасно (окремими рядками) відобразило транспортні послуги, надані як на території України (що оподатковуються за ставкою 20 %), так і за її межами (що оподатковуються за ставкою 0 %). Чи правильно вчинило підприємство, виписавши в такому разі одну податкову накладну, а не дві — окремо на ставку 20 % і на ставку 0 %?

(м. Кривий Ріг)

 

Так, підприємство

-перевізник у цьому випадку вчинило правильно, зазначивши оподатковувані операції з різними ставками ПДВ (20 % і 0 %) в одній податковій накладній. Пояснимо чому.

Операції з поставки транспортних послуг за межами України також

є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 3.1.3 Закону про ПДВ), однак при цьому оподатковуються за нульовою ставкою (згідно з п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ). Тому підприємство-перевізник цілком справедливо розподілило вартість міжнародного перевезення на:

— вартість перевезення усередині України (що обкладається ПДВ за ставкою 20 %);

— вартість перевезення за межами України (що обкладається ПДВ за ставкою 0 %).

Як бачимо, обидві складові міжнародного перевезення є

оподатковуваними операціями, просто через специфіку Закону про ПДВ оподатковуються за різними ставками. Оскільки вимог про виписування окремих податкових накладних (щодо кожного виду ставок) у разі здійснення оподатковуваних операцій ПДВ-законодавство не містить, то в цьому випадку необхідності у виписуванні двох податкових накладних не виникає, і підприємство діяло правильно, виписавши замовнику за міжнародним перевезенням одну податкову накладну.

Для порівняння зауважимо: якби підприємство одночасно здійснювало

оподатковувані та звільнені від оподаткування операції, то все було б інакше. У такому разі дійсно, як передбачено п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ, щодо оподатковуваних операцій та операцій, звільнених від оподаткування, платнику податків слід було скласти окремі податкові накладні. Цей момент описано й у п. 9 Порядку № 165, в якому уточнюється, що продавець повинен скласти окремі податкові накладні також і в разі одночасної поставки оподатковуваних та звільнених від оподаткування товарів (послуг) одному покупцю. Одночасне заповнення в одній податковій накладній графи 10 і граф 7, 8 і 9 не допускається.

Залишається додати, що докладно про оподаткування міжнародних перевезень ішлося у статті «Перевезення до перевезення не приходиться: відображаємо ПДВ при міжнародних перевезеннях» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 64, а також у присвяченому транспортним послугам тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 62.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик