30.04.2009

Оподаткування виплат за цивільно-правовими договорами. Оподаткування виплат за договорами оренди рухомого майна

Відповідь на запитання

Оподаткування виплат за договорами оренди рухомого майна

 

Підприємство уклало договір оренди легкового автомобіля з фізичною особою — непідприємцем, який не є працівником підприємства. Як оподатковується сума орендної плати, що виплачується за таким договором?

(м. Дніпропетровськ)

 

У зв’язку з тим, що орендодавцем, відповідно одержувачем орендної плати, у цьому випадку є фізична особа, звернемося до

Закону № 889, який визначає порядок оподаткування доходів фізичних осіб.

Спеціальної норми закону, яка визначала б порядок оподаткування доходів від здавання в оренду рухомого майна, у тому числі автомобіля, немає, тому в цьому випадку застосовуються загальні правила оподаткування.

Таким чином, орендна плата обкладається податком з доходів за ставкою 15 %.

Об’єкт оподаткування доходів від надання в оренду рухомого майна визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди (див. лист ДПАУ від 24.06.2005 р. № 12585/7/17-3117).

Податковим агентом є підприємство-орендар, тобто саме воно зобов’язане нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) податок з доходів до бюджету (див.

лист ДПАУ від 24.06.2005 р. № 12585/7/17-3117).

Податок з доходів фізичних осіб від надання

в оренду рухомого майна підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету:

— при безготівковій виплаті — у день виплати доходу у вигляді орендної плати (

п.п. 8.1.2 Закону № 889);

— при виплаті доходу у вигляді орендної плати готівкою з каси — на наступний банківський день (

п.п. 8.1.4 Закону № 889).

При цьому слід ураховувати положення

п.п. 8.1.2 Закону № 889 , в якому зазначено: якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку, то податок, що підлягає утриманню з нарахованого доходу, має бути сплачено (перераховано) до бюджету у строки, установлені для місячного податкового періоду, тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця такого нарахування. Отже, якщо орендар нараховує орендодавцю дохід у вигляді орендної плати за користування рухомим майном щомісячно, а виплачує такі суми раз на квартал, податок з нарахованого за кожний місяць доходу слід сплачувати протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування.

Внески до Пенсійного фонду

на суму орендної плати не нараховуються і з неї не утримуються (див. лист Пенсійного фонду від 27.02.2004 р. № 1852/04).

Не нараховуються

на суму орендної плати, що виплачується за договором оренди фізичній особі, і внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Незважаючи на те що договір оренди є цивільно-правовим договором, він не є договором на надання послуг. Згідно з листом Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19 предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав. Річ у тім, що предметом договору оренди є неспоживна річ (ч. 1 ст. 760 ГКУ), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ч. 1 ст. 901 ГКУ).

Усі інші внески до соціальних фондів також не нараховуються на суму орендної плати і не утримуються з неї, оскільки вона не є об’єктом оподаткування для внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та до Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик