30.04.2009

Оподаткування виплат за цивільно-правовими договорами. Оподаткування виплат за цивільно-правовим договором з фізичною особою — підприємцем

Відповідь на запитання

Оподаткування виплат за цивільно-правовим договором з фізичною особою — підприємцем

 

Підприємство уклало договори про надання послуг та про купівлю-продаж з фізичною особою — підприємцем. Як оподатковуються виплати за такими договорами?

(м. Київ)

 

Для з’ясування порядку оподаткування виплат за договорами про надання послуг та про купівлю-продаж істотне значення має те, що цивільно-правові договори укладено з фізичною особою, яка є підприємцем.

Відповідно до

п.п. 9.12.1 Закону № 889 доходи, отримані фізичними особами — підприємцями від продажу товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах їх підприємницької діяльності, обкладаються за правилами, установленими спеціальним законодавством. Якщо підприємець отримує інші доходи (тобто доходи, що виходять за межі його підприємницької діяльності), такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими Законом № 889 для фізичних осіб (п.п. 9.12.2 Закону № 889).

Спеціальними нормативними актами, що регулюють оподаткування доходів фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, є

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99, Декрет Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92 та Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Однак зазначені документи не містять відповідей на запитання: як підприємство, що виплачує дохід підприємцю, має визначити, на якій системі оподаткування перебуває підприємець і чи пов’язаний такий дохід з його підприємницькою діяльністю? Тому звернемося до роз’яснень податкових органів, зокрема, до

Податкового роз’яснення щодо застосування положень пункту 1.8 статті 1, пункту 9.12 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», затвердженого наказом ДПАУ від 29.12.2003 р. № 633 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 5), яке сьогодні діє в частині, що не стосується виключеного п. 1.8 Закону № 889. Відповідно до зазначеного роз’яснення особа, яка є джерелом виплати доходу на користь суб’єкта підприємницької діяльності, не має правових підстав визначати об’єкт оподаткування — оподатковуваний дохід під час здійснення виплати такого доходу, оскільки це призведе до подвійного оподаткування такого доходу. Але про документи, що підтверджують відношення доходу до підприємницької діяльності та вказують систему оподаткування підприємця, у частині податкового роз’яснення, що діє на сьогодні, не йдеться.

ДПАУ у своїх

листах від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 41), від 06.02.2007 р. № 2174/7/17-0717 роз’яснила, що з метою уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців підприємство як достатні підстави неутримання податку з доходів таких фізичних осіб має отримати від них копії Свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, Свідоцтва про сплату єдиного податку, платіжних документів про сплату єдиного податку або авансових платежів податку з доходів фізичних осіб.

Таким чином, підприємство має право не утримувати податок з доходів з виплат фізичній особі — підприємцю за договорами про надання послуг та про купівлю-продаж за умови, що:

— фізична особа — підприємець на загальній системі надає Свідоцтво про державну реєстрацію та платіжне доручення про сплату авансових внесків за період, в якому виплачується дохід;

— фізична особа — підприємець, яка є платником єдиного податку, надає Свідоцтво про державну реєстрацію та діюче Свідоцтво про сплату єдиного податку, в якому зазначено відповідний вид діяльності.

Внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття на виплати за договорами цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) не нараховуються в разі, якщо виконані роботи (надані послуги) зазначено у

Свідоцтві про сплату єдиного податку (для підприємця-єдиноподатника). Для ненарахування внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття на виплати за виконані роботи (надані послуги) фізичній особі — підприємцю на загальній системі оподаткування, такому підприємцю достатньо надати Свідоцтво про реєстрацію підприємницької діяльності та платіжне доручення про сплату авансових внесків.

Це випливає з роз’яснень

Державного центру зайнятості Мінпраці (лист від 16.02.2009 р. № ДЦ-03-1093/0/6-09 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 24).

Зауважимо: на виплати фізичним особам за договорами купівлі-продажу внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття не нараховуються, оскільки об’єктом для нарахування страхових внесків є виплати за договорами цивільно-правового характеру за виконані роботи або надані послуги. Договір купівлі-продажу є окремим видом цивільно-правового договору, предметом якого є майно (товар).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик