30.04.2009

Оподаткування виплат за цивільно-правовими договорами. Нарахування внесків до Фонду на випадок безробіття на винагороди за ЦПД

Відповідь на запитання

Нарахування внесків до Фонду на випадок безробіття на винагороди за ЦПД

 

Фізичні особи, які не є підприємцями, виконують роботи за укладеним договором цивільно-правового характеру. За якими ставками оподатковується винагорода, що виплачується за таким договором? Які особливості оподаткування таких виплат?

(м. Київ)

 

З дати набуття чинності

Законом № 799, а саме з 13 січня 2009 року, суми виплат за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру є об’єктом для нарахування внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд). Внесок до Фонду сплачується в частині так званих нарахувань. Утримання до Фонду з суми винагороди за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру не провадяться. Це випливає з листа Державного центру зайнятості від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 8).

Звертаємо увагу: якщо

винагорода за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовим договором виплачується фізичній особі — підприємцю в межах її підприємницької діяльності, внески до Фонду на суму такої виплати не нараховуються.

Внески до Фонду на суми винагород за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру нараховуються за ставками, передбаченими

Законом № 2213 (1,6 % і 2,2 %).

При цьому застосування того чи іншого розміру ставки внеску залежить від того, перебуває особа, яка виконує роботи (надає послуги) за договором цивільно-правового характеру, у трудових відносинах зі страхувальником чи ні.

Так, згідно з роз’ясненнями Державного центру зайнятості (див.

лист від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09) страхові внески на виплати за договорами цивільно-правовим нараховуються так:

— юридичні особи та фізичні особи — підприємці (роботодавці), у тому числі які працюють на єдиному податку, які

уклали договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) зі своїм працівником, нараховують внески за ставкою 1,6 %;

— юридичні особи та фізичні особи — підприємці, у тому числі які працюють на єдиному податку, які

уклали договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з фізичними особами, з якими вони не перебувають у трудових відносинах, нараховують внески за ставкою 2,2 %.

Згідно з

абзацом третім п. 5.3 Інструкції № 339 страхові внески нараховуються на суми виплат за договорами цивільно-правового характеру після виконання робіт (надання послуг). Отже, внески нараховуються після підписання акта виконаних робіт (наданих послуг), тобто за фактом нарахування винагороди за цивільно-правовим договором.

Відповідно до

абзацу першого п. 5.4 Інструкції № 339 страхові внески нараховуються на фактичні виплати (доходи), що не перевищують 15 розмірів прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (у 2009 році — 10035 грн.). Якщо особа виконує роботи (надає послуги) за договором цивільно-правового характеру, строк дії якого перевищує один місяць, з максимальною величиною доходу, на який нараховуються внески до Фонду, порівнюється його щомісячний дохід, який визначається шляхом ділення доходу на період виконання договору (абзац четвертий п. 5.4 Інструкції № 339). Щоб визначити дохід за кожний місяць, необхідно загальну суму винагороди за договором цивільно-правового характеру розділити на кількість календарних днів, що припадають на період дії договору, а потім помножити отриманий результат на кількість календарних днів кожного з місяців, на які припадає період дії договору.

Внески, нараховані на суми винагороди за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру,

підлягають сплаті одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на їх виплату, у тому числі в безготівковій або натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг) (абзац перший ч. 3 ст. 17 Закону № 1533, п. 5.6 Інструкції № 339).

Слід пам’ятати, що

при виплаті авансових платежів за цивільно-правовими договорами також необхідно одночасно сплатити внески до Фонду з цих сум. При остаточному розрахунку за виплатами, що здійснюються за договорами цивільно-правового характеру, сплачується залишок суми страхових внесків.

У Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Розрахункова відомість) суми виплат за цивільно-правовими договорами та суми нарахованих на них внесків відображаються за фактом нарахування.

У Розділі 1 «Загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески (грн)» у колонці зі ставкою внеску 1,6 % необхідно відображати суму нарахованої винагороди за виконані роботи (надані послуги) фізичним особам, які є працівниками цього підприємства, а в колонці із ставкою внеску 2,2 % — суму нарахованої винагороди за виконані роботи (надані послуги) фізичним особам, які не є працівниками цього підприємства. Суми нарахованих на суми виплат за договорами цивільно-правового характеру страхових внесків відображаються в блоці «нараховано» у рядках «за звітний період (за місяцями)» у графі «роботодавці».

Якщо протягом звітного кварталу договори цивільно-правового характеру було укладено з працівниками, для яких це підприємство є основним місцем роботи, їх кількість бере участь в розрахунку показника середньооблікової чисельності штатних працівників, який відображається в розділі 4 «Середньооблікова чисельність штатних працівників».

Середня кількість осіб, які працювали у звітному кварталі на умовах договорів цивільно-правового характеру і при цьому не перебували у трудових відносинах з підприємством або фізичною особою — підприємцем, відображається в розділі 4 «Середня чисельність працівників, які у звітному періоді працювали за договорами цивільно-правового характеру (осіб)» Розрахункової відомості.

Це підтверджує Мінпраці у своєму листі від 20.03.2009 р. № ДЦ-03-2140/0/6-09 («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 30).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик