03.08.2009

Щодо необхідності повторної сплати внесків, які не надійшли на рахунок Фонду з вини банків

Лист від 26.02.2009 р. № 154-06-2

Щодо необхідності повторної сплати внесків, які не надійшли на рахунок Фонду з вини банків

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 26.02.2009 р. № 154-06-2*

 

* Коментар до листа наведено на с. 20.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) у межах своєї компетенції розглянула <...> лист про повторну сплату страхових внесків до Фонду страхувальниками, які користуються послугами банківських установ, та повідомляє.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов’язаний, зокрема, своєчасно повністю нараховувати та сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Виходячи з пункту 5.3 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Правління Фонду від 12.07.2007 р. № 36 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 р. за № 867/14134 (далі — Інструкція),

днем сплати страхових внесків вважається:

а) при перерахуванні страхових внесків з рахунка страхувальника — день списання банком суми платежу з рахунка страхувальника незалежно від часу її зарахування на рахунок Фонду;

б) при внесенні готівки — день внесення готівки до банку або підприємства зв’язку.

Згідно з частиною третьою статті 49 базового Закону в разі несвоєчасного зарахування або перерахування на рахунки Фонду соціального страхування від нещасних випадків з вини установ банків страхових внесків, пені, штрафів та інших фінансових санкцій ними сплачується пеня з розрахунку 0,1 відсотка зазначених сум, розрахована за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування). Нарахування пені починається з першого календарного дня, наступного за днем закінчення строку перерахування (зарахування) відповідних сум, до дня їх фактичного перерахування (зарахування) банками.

Виходячи з пункту 5.4 Інструкції за несвоєчасне зарахування або перерахування на рахунки Фонду з вини установ банків страхових внесків, пені, штрафів ними сплачується пеня за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування) у розмірі, передбаченому законодавством. З платника пеня за ці дні не справляється.

Таким чином,

у разі своєчасної та повної сплати страхових внесків до Фонду страхувальником, який підтвердив факт списання коштів зі свого рахунка на рахунок Фонду (виписка за рахунком, платіжне доручення з відміткою банку), але кошти на рахунок Фонду не надійшли з вини банківських установ, страхувальник не зобов’язаний повторно сплачувати ці страхові внески до Фонду. Зазначені страхові внески не є недоїмкою і до дня їх фактичного надходження на рахунок Фонду відображаються у звітності страхувальника як страхові внески, строк сплати яких не настав. Пеня в цьому випадку страхувальнику не нараховується.

 

Перший заступник директора С. Нестеров